14. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjamaad ja Baltikum teevad koostööd tehisintellekti alal

Urve Palo
Foto: Andras Kralla
Põhjamaade ja Baltikumi digiministrid allkirjastasid täna Stockholmis deklaratsiooni, et teha koostööd tehisintellekti alal.

Kohtumisel Eestit esindanud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul on deklaratsiooni eesmärk ühendada jõud uute tehnoloogiate kasutuselevõtuks valmistumisel, teatas majandusministeerium.Eesti riik on juba algust teinud tehisintellekti rakendusviiside ja samas ka ohtude analüüsimisega. „Andsime oma kolleegidele ülevaate Eesti valitsuse plaanidest nö kratiseaduse ekspertrühma loomisel ja pakkusime välja ka kohtumisel osalenud riikide vahelisi koostöökohti. Näiteks võiksime teiste riikidega ühiselt luua tehisintellekti rakenduste testkeskkondi, ühendades selleks andmeid ja kogemusi,“ ütles Palo pressiteates.Stockholmis toimunud kohtumisel vaadati üle ka digiministrite eelmisel aastal allkirjastatud deklaratsiooni Digital North järel käivitatud projektide senised tulemused ning kavandati järgnevaid samme. „Põhjala ja Baltimaade koostöö digivaldkonnas on muutunud viimase aasta jooksul järjest tihedamaks. Suur panus sellesse on ka Digital North algatusel, mida tänuväärselt juhib Põhjamaade Ministrite Nõukogu,“ sõnas minister Palo.

Digital North algatuse raames on Eesti eest vedada piiriüleste e-teenuste ja andmevahetuse valdkonnad. „Oleme juba arendamas piiriülest andmevahetust Eesti ja Soome avaliku sektori asutuste vahel. Esimeste seas soovime panna üle lahe liikuma kahe riigi rahvastikuregistrite, aga ka äriregistrite andmed. Samasugust lahendust saaksime laiendada kogu Põhjala ja Balti regioonile,“ selgitas minister Palo.Digital North deklaratsiooni allkirjastasid kümme Põhjala ministrit eelmise aasta aprillikuus Oslos. Algatuse eesmärk on arendada ühtset digitaalturgu, mis võimaldaks andmetel vabalt liikuda, majanduse digipööret ja e-teenuste toimimist üle Euroopa Liidu liikmesriikide piiride.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077