Autor: Tööstusuudised.ee • 10. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektroonikatööstuse edu võti on kiire kohanemine

Incap Electronicsil aitab trükkplaatidele elektroonikakomponente paigaldada SMT-tootmisliin.
Foto: Incap Electronics
Innovatsioon tehnoloogias sunnib kodumaist elektroonikatööst tempot hoidma, et konkurentsi säilitamiseks maailma arengutega ühte sammu astuda. Nii ongi Eesti elektroonikatootjate edu võtmeks kujunenud kiire kohanemisoskus, usub Eesti Elektroonikatööstuse Liidu juhatuse liige Otto Richard Pukk.

Liidu kaudu Eesti elektroonikasektorisse panustav ja Saaremaal elektroonikatööstust Incap juhtiv Otto Richard Pukk kinnitab, et automatiseeritud robootika kasutamine Eesti tehastes on muutunud täna iseenesest mõistetavaks. “Iga tööstusettevõte otsib võimalusi, kuidas tootmisprotsess veelgi efektiivsemaks muuta ja optimeerida iga tegevust, et lõpptoode kiiremini valmiks,” selgitab ta. Selleks, et uued võtted edukalt tööle hakkaksid ja uusi ideid oleks lihtsam ellu viia, peab ettevõtte olema Pukki sõnul valmis kohanema kiirelt uute oludega - sealjuures lisaks tehnilisele valmisolekule ka motivatsiooni ja ambitsiooni mõttes, teatas Incap Electronics.

Saaremaal tegutsev Incap astus täpselt aasta tagasi olulise sammu tööstusliku innovatsiooni suunal, kui oli üks esimesi Eestis, kes tõi tehasesse rendi-põhimõttel finantseeritud uude kohandatavasse SMT-tootmisliini. Täna kinnitab Pukk, et  tegemist oli targa otsusega, sest juba praegu on uutmoodi toimiv liin end igas mõttes tõestanud.

“SMT-tootmisliin ongi see liin elektroonikatehases, mis valmistab toodete kõige olulisemaid osasid ehk paigaldab elektroonikakomponente trükkplaatide peale,” selgitab Pukk 30-meetrise robotseade tööpõhimõtet, mille ühest otsast lähevad sisse n-ö tühjad rohelised trükkplaadid ja vajalikud elektroonikakomponendid ning teisest otsast tulevad välja vastavalt kliendi projektile monteeritud elektroonikaplaadid, mis ühe või teise seadme sisse lähevad. Liini nimetus “SMT” on pärit ingliskeelsest terminist surface-mount technology, mis tähistab pindmontaaži tehnoloogiat, mille käigus asetatakse pisikesed detailid automatiseeritud robotite abil trükkplaatidele ja valmivad elektroonikaseadmete “ajud”.

Ühe-toote-tehastest paindlike lahenduste poole

Pukk märgib, et Eesti elektroonikatööstusel on tarvis lähiaastatel mitmete väljakutsetega rinda pista. Nii toob ta välja maailmaturu nõudluse erinevate innovaatiliste toodete kiire teostamise järele ja valmisoleku ning vajaduse kohandada oma tootmist kiirelt sobivate lahenduste väljapakkumiseks, sealjuures nii kvaliteeti kui ka konkurentsivõimelist hinda säilitades. Just sel põhjusel hankis ka Incapi Kuressaares asuv tehas, kus varasemalt töötas samuti kolm SMT-tootmisliini, ettevõttele uutmoodi liini, et tootmisprotsessi suuremat paindlikkust tuua.

“Rendi-põhimõttel tootmisliinid on meie tööstussektori muutusi arvestades üha suuremat rolli täitmas, kuna nende peamine eelis on võimalus liinile erinevaid seadmeid juurde rentida ja kohandada seeläbi tootmist vastavalt konkreetsetele projektidele või klientide soovidele,” selgitab Pukk. Ta lisab, et kui varem võis juhtuda, et ettevõte peab mitmest paari kuu pikkusest lühiprojektist keerulise seadistuse või uue seadme soetamise tõttu ära ütlema, siis nüüd on ühelt projektilt teisele üleminek oluliselt kiirem ja mugavam, sest rendi-põhimõttel toimiva tootmisliini erinevaid osasid saab lihtsasti teiste vastu välja vahetada ja täiendada masinat vastavalt vajadusele.

“Kuigi laome ka Incapis komponente justkui samasugustele trükkplaatidele, on tulemus iga toote ja projekti puhul erinev. Seega on oluline, et tehases ei oleks ainult üks n-ö ühe plaadi kallis masin, vaid et saaksime oma seadmete tööd vastavalt vajadusele kiirelt ümber organiseerida, näiteks siis kui uue projekti töösse võtame või mõnda lühiajalist tellimust täita tahame,” räägib Pukk, kuidas uue lahenduse põhimõtteks on võimalus rentida just nii palju seadmeid kui vaja ning mitte investeerida ebamõistlikult sellisesse suurde seadmesse, mis jääb tootmise muutudes jõude seisma.

Tööstuse võimsused mitmekordistuvad

Pukk märgib, et robootika võidukäik aitab üha lihtsamini elektroonikatööstuse tootmisvõimsusi mitmekordistada ning seeläbi maailma mastaabis konkurentsis püsida. Täna ei mõtle enam keegi, kuidas uus tehnoloogia teeb tegelikult ära nii paljude inimeste töö, juhul kui komponente tuleks trükkplaatidele käsitsi paigaldada. “Tegelikult ei oleks see isegi mõeldav, sest osad detailid on ikka väga-väga väikesed - umbes 0,5 x 1 mm,” selgitab Pukk, kelle sõnul on ka Incapi tehasel nüüd tänu uuele liinile võimekus laduda trükkplaatidele ühes tunnis võrreldes varasemaga 60 000 komponenti enam.

Ühe trükkplaadi tootmiseks laob seade esmalt komponendid plaadile ning seejärel pildistab plaadid üle, et tagada kvaliteet ja tuvastada võimalikke vigu. Kuigi defektide esinemine toodetes on tänu seesugustele robotitele viidud elektroonikatööstuses miinimumini, pole taolised uued masinad vähendanud vajadust spetsialistide ja inseneride järele, kes masinate seadistamisel kaasa aitaksid ja vastutaksid töölõikude eest, mida robotid täna veel ise teha ei suuda.

Elektroonikatööstuse innovaatilise robootika ja uute tootmisliinide peamiseks eeliseks on Pukki sõnul just see, et ettevõtetel tekib võimalus pakkuda klientidele kõikjal üle maailma paindlikke lahendusi siitsamast Eestist. “Eeesti elektroonikaettevõtted ei pea täna pakkuma ainult seda, mida masinad võimaldavad, vaid saavad võtta lähtekohaks kõikjal maailmas tegutsevate klientide vajadused ja kohandada seejärel oma seadmeid nii, et neid lahendusi tootma hakata,” selgitab Pukk. Näiteks nii pakub ka Incapi Eesti tootmisüksus täna oma toodangut klientidele kõikjal üle maailma - alates Skandinaaviamaadest ja Põhja-Ameerikast kuni Hiina turul tegutsevate ettevõteteni.

Eesmärgiks kõrgema väärtuse loomine

Pukk usub, et eestimaisel elektroonikasektoril on täna olemas kõik vajalik selleks, et Eesti maailma tipptehnoloogia kaardile märkida. “Tehniline tase ja toodangu kvaliteet on meie ettevõtetel väga hea. Selleks aga, et elektroonikatööstust nii Eestis kui ka rahvusvahelisel turul rohkem esile tõsta, tuleks meie siinsetel ettevõtetel omavahel rohkem koostööd teha,” usub Pukk.

“Robootika ja kõrgtehnoloogia Eesti elektroonikatehastes võimaldab juba täna tõsta eestimaise elektroonikatoodangu kvaliteedi maksimumini ja arendada digitaliseeritud andmete analüüsi abil tööstust pidevalt edasi. Koostöös nii elektroonikatööstuse ettevõtete kui ka teiste tööstussuundadega saaksime aga leida veelgi rohkem viise, kuidas toodangule lisaväärtust anda,” on Pukk veendunud.

Incap on Soome päritolu rahvusvaheline elektroonikaseadmete tootja, mis pakub uusima tehnoloogia abil toodetud kvaliteetseid elektroonikaseadmete lahendusi. Incapil on tootmisüksused nii Eestis kui ka Indias.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077