9. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tooge see Tartu tehas Virumaale

Einar Vallbaum
Foto: Raul Mee
Tahtmata nurjata Tartu linnapea valimiskampaaniat ja vaatamata arendajate leigele huvile Lääne-Virumaa suhtes teen ettepaneku kaaluda puidurafineerimistehase alternatiivse asukohana Viru-Nigula valda ja alustada uuringuid ka seal, paneb ette Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaum (IRL).

See hoiaks kokku aega ja raha, mis antud projekti puhul on väga oluline. Ega arendajad omakorda tuuleveskitega võitlemisel ilma venitamistaktika ning aja- ja ressursikulust pääseks. Palju lihtsam on teha koostööd nendega, kes on avatud ja altid.

Arendajad on küll esialgu pakkumisest loobunud, kus mina näen rõhku sõnal ”esialgu”. Peamise põhjusena toodi välja tooraine tarneahela ühe otsa liigset kaugust. Arvestades aga tehase suurust, ei ole kuigivõrd oluline, kas palki veetakse sada kilomeetrit rohkem või vähem. Pealegi teab iga ettevõtja ka aja hinda ning praeguse idee realiseerimise nimel pingutamine tähendab lihtsalt surnud aega ja raha. Kui peaks tekkima vajadus toorpuitu sisse tuua Poolast ja Venemaalt laevaga, siis on Viru-Nigula asupaik pigem eelis.

Miks Lääne-Viru sobib?

Lääne-Virumaa on sobilik mitmeski mõttes. Esiteks on keskkonnamure väiksem. Tehase reovesi läheks merre, mitte siseveekogudesse. Mageda vee jätaksime joomiseks, merevett on piisavalt ning vajadusel saab seda ka puhastada.

Teiseks ei ole Viru-Nigula nii rahvarohke, et tehasest vahetult end puudutatuna tunda. Peale selle on meil olemas tehastega Estonian Celli ja Kunda Nordic Tsemendi näol positiivne kogemus, mis on andnud suure panuse inimeste mõttelaadi muutumisse. Virulased ei karda kolli kapis.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Einar Vallbaum, Viru-Nigula vallavanem (IRL)

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077