Autor: Tööstusuudised.ee • 21. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon avastas mööblitööstuses 142 rikkumist

Mööblitootmine.
Foto: Pixabay
Tööinspektsiooni 2017. aasta üks viimastest sihtkontrollidest toimus mööblitööstuse ettevõtetes. Töötervishoiu tööinspektorid viisid kuues maakonnas läbi 24 külastust ja kontrollide käigus avastati 142 rikkumist.

Ettevõtete külastused ja kutsehaiguste uurimine näitavad ikka ja jälle, et suurimaks probleemiks on riskide alahindamine ning tööandjate tagasihoidlik tegevus nende riskide mõju vältimisel või vähendamisel, vahendab veebiportaal Tööelu.ee.

2017. aasta üks viimastest Tööinspektsiooni sihtkontrollidest toimus mööblitööstuse ettevõtetes. Töötervishoiu tööinspektorid viisid läbi 24 külastust kuues maakonnas. Enim külastusi toimusid Tartumaal ja Võrumaal ning külastati peamiselt alla kümne töötajaga ettevõtteid.

Kontrollide käigus avastati 142 rikkumist ja anti 97 suulist soovitust parendustegevusteks. Enamik kontrollitud ettevõtteid kõrvaldasid rikkumised ilma ettekirjutuseta.

Külastuste käigus tuvastati keskmiselt viis rikkumist ettevõtte kohta. Suurim rikkumiste arv ettevõttes oli 12. Kahes ettevõttes rikkumisi ei avastatud. Ka selle sihtkontrolli tulemusi analüüsides võib väita, et mööbli tootmine on endiselt füüsiliselt raske töö, mis koormab töötaja tugi- ja liikumisaparaati.

Suuremat tähelepanu vajab kemikaalide kasutamine 

Sihtkontrolli käigus pöörati tähelepanu kahele põhilisele ohutegurite grupile: füüsilisele ülekoormusele ja ohtlike kemikaalide kasutamisele. Viimase puhul keskenduti enam kantserogeensetele ja mutageensetele kemikaalidele.

Füüsiline ülekoormus, mille põhjuseks on töötamine ebamugavas kehaasendis, lokaalse lihaspingega või korduvate stereotüüpsete liigutustega, on endiselt kõige sagedasem tööga seotud haiguste põhjustaja.

Mööblitööstuses on kasutusel ka erinevaid kemikaale, mis võivad töötajatel pikema aja jooksul põhjustada väga tõsiseid tervisehäireid. Tuntuimateks on liimide koostises olev formaldehüüd, tamme ja pöögi tolm, mis kõik on kantserogeense toimega.

Kasutatavate ohtlike kemikaalide valik mööblitööstuses on väga lai ning nendega töötamise ohte tuleb tunda.

Töökeskkonna suur areng 

Rikkumistele vaatamata tuli inspektoritel tõdeda, et palju on ka positiivset. Just ergonoomikavaldkonnas on töötajate töötingimused oluliselt muutunud ja ja töökeskkond on teinud suure arengu edasi nüüdisaegse tootmise suunas.

Tööinspektorid on ettevõtete kohta kirjutanud ka mitu positiivset märkust. Näiteks märkisid inspektorid, et kasutusele on võetud nüüdisaegsed tööpingid. 

Veel märgiti, et töötamisel kasutatakse rotatsiooni ja üks töötaja suudab töötada kõikidel töölõikudel. Töötasapind ei ole reguleeritav, kuid on tehtud selliseks, et oleks maksimaalselt mugav mööblit kokku panna. Töötajad on teinud töölauad ise valmis vastavalt enda vajadustele. Erinevate tööpinkide kasutamine võimaldab ka tööasendeid palju muuta. Ka on töölaudade kõrgused  reguleeritavad ning vastavad tööülesandele.

Kümneid sihtkontrolle aastas

Tööinspektsioonis viiakse igal aastal läbi kümneid sihtkontrolle, mille puhul on alati tähelepanu mõnel kitsamal probleemil.

Kui tööinspektorid kontrollivad rohkem neid olukordi, kus töötajad võiksid sattuda tööõnnetusse, siis töötervishoiu tööinspektorid kontrollivad neid ohte, mis ei ole alati silmaga nähtavad.

Nende töö põhiline eesmärk on tööga seotud haiguste ennetamine, ehk nad kontrollivad töökeskkonna tervislikumaks muutmist, et töötaja ei jääks tööd tehes haigeks ning jõuaks tervena nautida ka väljateenitud pensionipõlve. Võib öelda, et tööinspektorid aitavad töötajaid läbi tööelu pensionipõlveni ning töötervishoiu tööinspektorid püüavad kindlustada tervisehäireteta pensionipõlve.

Loe lisa veebiportaalist Tööelu.ee.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077