18. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tööstuses valgustust renoveerida?

Valgustuse renoveerimine ei tähenda vaid vanade valgustite väljavahetamist.
Foto: Raul Mee
Tööstusvalgustuse renoveerimine ei ole nii lihtne, et võtad esimese ettejuhtuva leedvalgusti ning asendad olemasolevated.

Seoses viimastel aastatel kiirelt areneva leedvalgustusega ja selle kättesaadavamaks muutumisega tõuseb üha enam päevakorda vanade, ajale jalgu jäänud metallhalogeniid- ja luminofoorvalgustite välja vahetamine ning kogu valgustuspaigaldise renoveerimine.

Leedvalgustite tootjate turu mitmekesisuse tõttu peavad ka maailma tipptasemel valgustite tootjad tulema oma hinnas alla ning seetõttu võib praegu saada ka kvaliteetse, kümneid aastaid kestva valgustuslahenduse mõistliku hinna ning hea tasuvusajaga.

Praktiline seminar Energia strateegia ja hooldus tööstuses

Toimub 22. mail Sokos Hotel Virus

Keskendub energialahendustele tööstuses – elekter, hooldus, valgustus ja strateegiline lähenemine, kogemuslood.

Räägime ka teemadel "Valgustusprojekti detailsuse olulisus ning parameetrite tähtsus" ja "Parim praktika tööstusvalgustuse realiseerimisel".

Loe lisa ja registreeri SIIN.

Seminari korraldavad Tööstusuudised.ee ja Hoiame Kokku Grupp OÜ.

 

 

Tööstusvalgustuse renoveerimine ei ole aga nii lihtne, et võtad esimese ettejuhtuva odava leedvalgusti ning asendad üks ühele olemasolevate valgustitega, jättes arvestamata vanade valgustite paigutuse ja uute valgustite valgusvihud. Selleks, et saada täisväärtuslik tulemus ning mitte hakata paari aasta pärast kogu valguspaigaldist ümber vahetama, tuleb kohe alguses projekteerida kõikidele Eesti Vabariigi seadustele ja siin kehtivatele standarditele vastav lahendus.

Hooldeteguri valik vajab tähelepanu

Esimene asi, millele tavaliselt tähelepanu ei pöörata, on hooldeteguri valik. Valgustuse projekteerimisel koostatakse esmalt valgusarvutused, mis kinnitaksid, et ruumis saavad tagatud nõutud tingimused. 

Valgustitest väljuv valgusvoog langeb ajas – seega tuleb valgustus alguses üledimensioneerida, et ka eluea lõpus vastaksid tingimused standardile. Selleks võetakse valgusarvutustes arvesse hooldetegurit, mis sisuliselt on koefitsient, millega arvutuste tulemused läbi korrutatakse, et näha, milline on tulemus eluea lõppedes. Tihtipeale kasutatakse “mugavushooldetegurit” 0,8, mis aga leedvalgustuse puhul jääb enamikul juhtudel kindlasti liiga kõrgeks. 

Milline oht tabab vale hooldeteguri valikul? Nimelt see, et valgustustihedus töötasapinnal langeb alla normide juba tunduvalt enne valgusti eluea lõppu. Kuna leedvalgustite puhul räägime me aga kümnetest tuhandetest töötundidest, siis see võib tähendada, et valgustuspaigaldis vastab nõutud tingimustele lubatud 10 aasta asemel vaid viis. 

Valgustuse üledimensioneerimine tööperioodi alguses tundub üldiselt mõttetu energia raiskamine. Seda ebavajalikku energiakulu on aga võimalik säästa, kui paigaldada juhitav valgustuslahendus, millele on võimalik rakendada konstantse valgusvoo hoidmise ehk CLO (Constant Lumen Output) põhimõtet. 

Mõistlik kasutada valgusandureid

Selleks, et valgustid oleksid kohe algusest peale hämardatud vajalikule valgusvoo tasemele ning hoiaksid seda terve eluea vältel, on vaja kasutada ainult programmeeritavate ballastidega valgusteid või paari lihtsat kontrollerit ja andurit. Nii hoitakse kokku energiat valgustuse üledimensioneerimise arvelt ning ühtlasi vähenevad kohe alguses ka räigusnäitajad, millele samuti tihti tähelepanu pööramata jäetakse. 

Lisaks CLO-põhimõtte rakendamisele on päevavalguse olemasolul mõistlik kasutada ka valgusanduritepõhist juhtimist. Päevavalguse arvelt saaks valgustitest väljuva valgusvoo alla dimmerdada nii palju, et nõutud valgustustase oleks töötasapinnal endiselt tagatud, kuid valgustid ise töötavad väiksemal võimsusel ning ka madalamatel temperatuuridel. 

Näiteks kui keskpäevale lähenedes tuleb akendest rohkem päikesevalgust, siis saavad valgustid põleda peaaegu miinimumtasemel, kuid ruumis on endiselt nõutud valgustingimused tagatud, sest päevavalgus kompenseerib selle.

Et saavutada tööstuses kauakestev ja kvaliteetne valgustuspaigaldis, mis vastaks terve oma eluea vältel standardi nõuetele, oleks seejuures tänu targale juhtimisele veelgi energiasäästlikum ning ühtlasi ka lihtsasti hallatav ja lülitatav, tuleks enne valgustuse renoveerimist koostada põhjalik projekt, mis hõlmaks endas valgus-, ühtlus- ja räigusarvutusi ning määraks ära kogu juhtimisloogika kriteeriumid. 

Asendades olemasoleva valgustuse üks ühele mõne odavama leedvalgusti või leedtoruga, võib küll saavutada kohese säästu, kuid mittekvaliteetse lahenduse, mis tuleb mõne aasta möödudes taas ümber vahetada.

Päevavalgusest sõltuvat valgustite valgusvoogu iseloomustav graafik.

Näited, kuidas ettevõtted on valgustuse pealt märkimisväärselt säästnud: 

Tootmis- ja laoruum Tallinnas. Lisaks valgustite asendamisele lisati lao poole valgustitele liikumisandurid ning tootmisosa valgustitele valgusandurid, saavutati 28% lisakokkuhoid võrreldes ON/OFF lülitussüsteemiga. Valgustustingimused paranesid 20%, mõõdetud sääst oli 82% ning 10aastase perioodi säästuks saadi 159 320 eurot tasuvusajaga 2,32 aastat.

Puidutööstuse tootmishall Järvamaal. Asendati metallhalogeniidvalgustid, valgus­anduritepõhise juhtimisega saavutati 38% lisakokkuhoid võrreldes ON/OFF lülitussüsteemiga. 11 valgusti vahetamise tulemusena saadi mõõdetud säästuks 80% ning 17aastase tööperioodi säästu suuruseks on 40 630 eurot tasuvusajaga 4,52 aastat.

Toiduainetööstus Harjumaal. Asendades traditsioonilised luminofoorvalgustid, saadi juhtimise lisasäästuks 45%, valgustite vahetamise tulemusena mõõdetud säästuks 76% ning 8aastase perioodi säästuks 132 149 eurot tasuvusajaga 2,32 aastat.

Autor: Raimond Pääru, valgustusinsener, Hoiame Kokku Grupp OÜ

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077