Autor: Tööstusuudised.ee • 12. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Utilitase esimese kvartali energiatoodang kasvas 12 protsenti

Utilitase II koostootmisjaam.
Foto: Utilitas
Utilitas tootis 2018. aasta esimeses kvartalis 796 000 MWh soojus- ja elektrienergiat, mida oli 2017. aasta kolme esimese kuuga võrreldes 12 protsenti rohkem.

Utilitase kliendid tarbisid aasta esimese kolme kuuga 894 000 MWh soojusenergiat, mida oli 13 protsenti enam kui möödunud aastal samal perioodil. Suurema soojustarbimise põhjuseks oli tavapärasest üle 2 kraadi külmem õhutemperatuur veebruari- ja märtsikuus, teatas Utilitas. 

Soojuse ja elektri koostootmine ning taastuvkütuste kasutamine kaugküttes võimaldab oluliselt vähendada kasvuhoonegaaside emissiooni ning pidurdada kliima soojenemist. 2018. aasta esimese kolme kuuga on Utilitas tänu taastuvkütuste ja koostootmise kasutamisele säästnud loodust CO2-heitest 137 000 tonni ulatuses.

Utilitase 2018. aasta investeeringute plaan keskendub tootmise efektiivsuse ning keskkonnasäästlikkuse tõstmisele, sealhulgas soojusvõrkude korrastamisele ja ehitamisele. 2018. aasta investeeringute maht ulatab 50 miljoni euroni. „Investeeringute põhirõhk on Tallinnas Mustamäe tootmisüksuse rekonstrueerimisel, mille käigus kaasajastatakse olemasolev katlamaja ning ehitatakse taastuvkütustest elektrit ja soojust tootev koostootmisjaam,“ selgitas Utilitas kontserni juht Priit Koit. „Taastuvkütustel põhinev koostootmine on tõhusaim soojuse ja elektri tootmisviis, mis tagab primaarenergia maksimaalse ärakasutamise ning vähendab heitekogust. Uue koostootmisploki  elektrivõimsus on 10 MW ja soojuslik kuni 47 MW,“ lisas ta. Utilitase fookuses on keskkonnasäästliku energiavarustuse tagamine ning innovatiivsete lahenduste leidmine energeetika valdkonnas.

Sel suvel paigaldatakse kahele Utilitase katlamajale Tallinnas ja Jõgeval suitsugaaside kondensaator - seade, millega on juba varustatud Utilitase katlamajad Valgas, Keilas, Haapsalus ja Raplas ning Utilitase koostootmisjaamad Tallinna külje all Väos. Selle tehnoloogiaga jahutatakse korstnasse minev suitsugaas maha ja sealt eraldunud soojus suunatakse kaugküttevõrku. Antud uuendusega suureneb taastuvkütuste osakaal ja väheneb CO2-emissioon välisõhku. Samuti ehitatakse ja rekonstrueeritakse varustuskindluse ja energiatõhususe eesmärgil üle Eesti 19 kilomeetrit soojustorustikke. Kõige mahukamateks töödeks on Tallinnas Gonsiori tänava peamagistraali ning Maardu linna soojusvõrgu kaasajastamine.

Utilitas on Eesti energiakontsern, mis panustab energiatõhususe, varustuskindluse ja energiajulgeoleku suurendamisse. Utilitase eesmärgiks on keskkonnasäästlik ja efektiivne soojuse- ja elektri tootmine ning säästliku energiatarbimise edendamine. Utilitas varustab kaugküttesoojusega üle 4 700 hoone, sealhulgas 165 000 kodumajapidamist kaheksas linnas üle Eesti: Tallinnas, Maardus, Keilas, Raplas, Haapsalus, Kärdlas, Jõgeval ja Valgas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077