11. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas puidutööstuses peab tööandja andma tööriided?

Foto: Pixabay
Tööinspektsiooni töötervishoiuinspektor Arina Shepelev vastab puidutööstuses töötaja küsimusele tööriite ja -jalanõude kohta.

Töötan puiduettevõttes, kus teen tööd erinevatel pinkidel (press, höövelpink, saag jne). Tööd tehes seisan betoonpõrandal. Õhus on pidevalt väga palju tolmu, nii et tööpäeva lõpuks on õhk juba täitsa paks sellest. Tööandja pole meile andnud ei tööriideid ega tööjalanõusid. Kas mul on õigus neid küsida ja saada? Kas ka teised töötajad peaksid saama tööandja poolt tööriided ja tööjalatsid?

Vastab tööinspektsiooni töötervishoiuinspektor Arina Shepelev

Seadusest tulenevalt peab tööandja oma kulul andma töötajale tööriietuse, kui töö laad seda nõuab. Kirjeldate, et töötate puiduettevõttes, kus töökeskkond on tolmune ning tööprotsessi käigus kasutatavad ained ja kemikaalid võivad omakorda ohustada teie tervist. Sel juhul on tööandjal kohustus väljastada töötajatele tööriided ja korraldada nende pesu.

Tööriiete juurde kuuluvad ka kahte liiki tööjalanõud:

isikukaitsevahendina turvajalanõud – vajadus nende järele selgub töökeskkonna riskianalüüsist;tööjalanõud, mis on mõeldud töötajale, kes peab palju liikuma ja/või seisma. Kui töötajal pole jalas õiged jalanõud, võib vale tööjalats põhjustada muutusi pöidades, mis omakorda tekitavad selja- ja jalavalusid ning võivad põhjustada muutusi selgroos.

Kui tööprotsessiga kaasneb ohtliku suitsu, tolmu, gaasi, auru või vedeliku eraldumine koguses, mis võib töötaja tervist kahjustada, tuleb vältida heitme levikut töökeskkonda, tagada selle eemaldamine tekkekohast ja kahjutuks muutmine. Esmalt peab tööandja tagama piisava väljatõmbeventilatsiooni.

Samuti tuleb tutvuda töökeskkonna riskianalüüsiga ning selgitada välja, mis tüüpi tolmuga tegemist on. Kui puutute kokku kõva puidu, näiteks pöögi või tamme töötlemisel tekkiva tolmuga, siis kõva puidu tolm võib põhjustada inimesel vähkkasvaja teket nina kõrvalkoobastes ja ninaõõnes. Sellistel juhul kehtivad rangemad nõuded töötervishoiu ja tööohutuse korraldamisele.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077