9. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uute tööstuskinnisvara objektide rahastamine võib Ida-Virumaal lihtsustuda

Teet Kuusmik
SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus (IVIA) juhatuse liige Teet Kuusmik ütles intervjuus, et tööstusettevõtete huvi kasv Ida-Virumaa vastu kasvatab lähiaastatel kinnisvara järelturu likviidsust - see muudab ka uute projektide finantseerimise lihtsamaks.

Ida-Virumaa kinnisvaraturg erineb ülejäänud Eesti maapiirkondade kinnisvaraturust päris palju. Milliseid erinevusi Teie oma tegevuses tunnetate ning mida saate välja tuua piirkonna eelistena?

Ida-Virumaa on rahvaarvult kolmas maakond Eestis. Iseloomulik on kõrge linnastumise tase. Seetõttu on eluasemeturule iseloomulik korteritehingute rohkus. 2017. aastal teostati 2082 tehingut, mis on 10% vähem kui Tartumaal ja 67% rohkem kui Pärnumaal.

Maatulundusmaaga seotud tehingute arv on Ida-Virumaal üks madalamaid Eestis. Peamiste põhjustena võib välja tuua kaks: põlevkivi kaevandamise tõttu on palju maad karjääride all, lisaks on maakonnas palju soiseid alasid, mis on võetud looduskaitse alla.

Ida-Virumaa on tööstusliku taustaga maakond. Seetõttu on maakonnale iseloomulik keskmisest suurem äri- ja tootmismaa tehingute arv.

SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arendus juhatuse liige Teet Kuusmik esineb 18. aprillil 2018 toimuval Kinnisvaraarenduse konverentsil, kus kõneleb teemal "Tööstusparkide arendus väljaspool Tallinna". 

Loe lisa ja registreeri konverentsile SIIN.

Hoonestamata tootmismaaga tehti 2017. aastal Ida-Virumaast tehinguid rohkem vaid Harjumaal. Seejuures oli Tallinnas tehtud tehinguet arv väiksem kui Ida-Virumaal kokku.

Tähelepanuväärne on, et 2017. aastal tehti kõrgeima maksumusega kinnisvaratehing hoonestatud ärimaaga just Ida-Virumaal, Narvas.

Milliste suuremate riskidega peab investor ja kinnisvaraarendaja Ida-Virumaal arvestama?

Kinnisvaraarendusprojektide peamiseks väljakutseks on Ida-Virumaal, nagu ka teistes piirkondades väljaspool Tallinnat ja Tartut, projektide finantseerimine pankade abiga. Peamiseks takistuseks on (kinnisvara – toim) madalamad turuhinnad. Eriti puudutab see elamuarenduprojekte.

Kuidas soovitate neid riske maandada?

Projektide hea ettevalmistus, nutika raha kaasamine turult ning erasektorist. Tootmiskinnisvara projektide realiseerimine on mõistlik tööstusparkides, kus planeerimisprotsess on juba läbi viidud ja taristu rajatud.

Millega olete veennud või veenate panku, et nad Ida-Virumaale investeerida soovijaile laenu annaks? Kui palju ja millega peaks riik Ida-Virumaa elluäratamisele täiendavalt kaasa aitama?

Tööstusobjetide finantseerimisel on ettevõtjad kasutanud lisagarantiide võimalusi: Maaelu Edendamise Sihtasutus, Kredex.

Tööstusettevõtete huvi kasv Ida-Virumaa vastu kasvatab lähiaastatel järelturu likviidsust, mis muudab ka uute projektide finantseerimise lihtsamaks.

Veebruaris 2018 kiitis valitsus heaks Ida-Virumaa programmi. Programm on plaanis rakendada alates juulist 2018. Sealt tuleb tööstusettevõtete arendamiseks aastatel 2018-2019 kokku 9,3 miljonit eurot. Otsetoetused aitavad ettevõtjatel vähendada tööstusinvesteeringutega seotud omafinantseeringu määra ning tasakaalustada turuväärtuse ja ehitushinna vahet.

Autor: Lisandra Treimann, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077