Euroopa Liidus tehakse tööd akrüülamiidi sisalduse vähendamise nimel toidus

Määrus puudutab ka pagaritoodete tootjaid.
Määrus puudutab ka pagaritoodete tootjaid.

11. aprillil 2018 jõustub Euroopa Komisjoni määrus, millega kehtestatakse riskivähendusmeetmed ja võrdlusväärtused akrüülamiidi vähendamiseks toidus.

„Määruse eesmärk on tagada, et ettevõtted hakkaksid rakendama määruses kirjeldatud akrüülamiidi vältimise ja vähendamise meetmeid,“ ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev pressiteates. „Meetmed rakenduvad ettevõtetele proportsionaalselt olenevalt ettevõtte suurusest ja olemusest. Väikekäitlejatele ja ühe kaubamärgi või tegevuslitsentsi all tegutsevatele ettevõtetele kohalduvad lihtsustatud meetmed.“

Määruse nõuded kohalduvad ettevõtetele, kelle tegevusalaks on friikartulite ja muude frititud kartulitoodete, kartulikrõpsude, saia- ja leivatoodete, hommikusöögihelveste, valikpagaritoodete (küpsised, kuivikud, näkileivad, piparkoogid jm), kohvi, kohviasendajate ning imiku- ja väikelastetoitude tootmine. Määrus hõlmab ka majutus- ja toitlustusasutusi.

Akrüülamiidil on tuvastatud vähki tekitavad omadused ja seetõttu tuleks selle sisaldus toidus hoida madalal. Kuna paljud igapäevatoidud sisaldavad akrüülamiidi, siis ohustab see kõiki tarbijaid, kuid kehamassi arvesse võttes on lapsed kõige ohustatum vanuserühm.

Akrüülamiid tekib asparagiinist ja suhkrutest teatud madala niiskussisaldusega toitude  küpsetamisel või praadimisel temperatuuril üle 120 °C. Akrüülamiidi teket täielikult vältida ei ole võimalik, kuid selle sisaldust saab vältimise ja vähendamise meetmeid järgides vähendada.

Tähelepanu tuleb hakata pöörama tooraine valikule ja vältida üleküpsetamist. Toitlustajatel aitab õiget friikartulite värvi määrata värvikaartide kasutamine. Määruse jõustumise ajaks on Euroopa Komisjonil plaanis koostada selle rakendamist selgitav juhis.

Täpsemalt saate lugeda SIIT.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Arvamused ja blogid

Valdkonna töökuulutused

Teabevara