Autor: Tööstusuudised.ee • 14. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estanc teeb uutele konteinerlaevadele 11 skraberit

Estanci juht Mihkel Tammo.
Foto: Raul Mee
Eesti metallitööstus Estanc on sõlminud lepingu, mille käigus toodab kokku 11 skraberit maailma suurimate konteinerlaevade tarbeks. Tegemist on ettevõtte ajaloo suurima projektiga nii käibe kui töötundide poolest.

Ettevõtte tegevjuhi Mihkel Tammo sõnul koosneb projekt kokku 11 skraberist (scrubber), mis paigaldatakse laevadele kahes erinevas Lõuna-Korea sadamas.

Tegemist on ettevõtte jaoks rekordeid purustava projektiga ja seda nii käibe kui töötundide poolest. "See on esimene nii suure mahuga projekt, mida Estanc on koostöös teiste ettevõtetega teinud. Võib öelda, et projekt moodustab tehase aasta töötundide mahust 20-30%, kuid 40% sellest oleme andnud Hollandisse horisontaalse partnerluse raames," ütles Tammo teemaveebile tööstusuudised.ee. Ta lisas, et kui Estanci töömahus oleks sisaldunud ka kogu materjal, jääks projekti maksumus vahemikku 10-20 miljonit eurot.

Veel rääkis Tammo, et projekt viiakse ellu koos uue kliendiga ja see tähendab, et Estanc teeb koostööd juba kolme suurima skraberi disainiga tegeleva ettevõttega neljast. "Neljanda ettevõtte strateegia on olnud siiani toota oma seadmeid," sõnas Tammo. Ta lisas, et sellega seoses võib Estanci pidada üheks maailma juhtivaks skraberite tootjaks. "Tulenevalt turu buumist järgnevatel aastatel, näeme mitmeid arengustsenaariume nõudluse kasvu rahuldamiseks, mis toetaksid ka Estanci eesmärke ettevõttena."

11 skruuberi projekti võitmise kohta ütles Tammo, et ettevõte esitas pisut enam kui aasta tagasi pakkumise toota uutele maailma suurimatele konteinerlaevadele skraberid. "Kui saime uudise, et meie klient oli pakkumise kaotanud, arvasime, et rohkem me sellest projektist ei kuule. Meeldiva üllatusena kontakteerus Yara Marine Technologies meiega paar kuud tagasi sama projekti asjus. Selleks hetkeks olime juba kolm aastat üritanud nendega ühisprojekti saada," on Tammo rahul.

"Pärast hinnapäringut jätkus kiireloomuline müügiperiood, mille tulemusena saamegi teatada, et oleme jõudnud kokkuleppeni, kus Estanc saab taas võimaluse projektis osaleda," ütles Tammo.

Viimane skraber peab olema kliendile üle antud käesoleva aasta jooksul. "Esimesed skraberid valmivad suvel ja nende tähtaegse valmimise tagamiseks pandi tööle spetsiaalsete erimaterjalide tehaste fast lane-tootmised. Seega on tegemist väga kõrgel tasemel ja laiapõhjalise koostööga, et pidada kinni tähtaegadest. Sisuliselt ostetakse kogu maailm vastavatest materjalidest tühjaks," sõnas Tammo.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077