Autor: Tööstusuudised.ee • 9. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti mahenapsid noppisid Berliinist hulgaliselt medaleid

Moe Peenviinavabriku juhi Sven Ivanov.
Foto: Moe Peenviinavabrik
Erinevate käsitööviinade valmistamisele spetsialiseerunud Moe Peenviinavabrik tuli Euroopa juhtivalt Craft Spirit festivalilt Destille Berlin tagasi kuue medaliga, sealjuures kaks Eesti mahedast toorainest valmistatud jooki said kuldse medali.

Moe Peenviinavabriku juhi Sven Ivanovi sõnul oli konkursil saavutatud tulemus ettevõtte jaoks erakordne.

"Me läksime seekord valdkonna suurimale konkursile välja seitsme erineva joogiga ja kuus neist said medali. Kuldmedali vääriliseks hinnati kaks Eesti maheviljast valmistatud jooki, mahedast Sangaste rukkist põletatud Setomaa traditsiooniline kange alkohoolne jook Handsa ning Eesti maherukkipiiritusest ja  Kopra Karjamõisa mahepõllunduslikust tšillipiprast valmistatud maitseviin Pipar," selgitas Ivanov. Mõlemad joogid olid võitjad ka konkursil Eesti Parim Toiduaine, vastavalt 2017 ja 2016. “Tundub, et mahe on moes,” lisas Ivanov.

Hõbemedaliga tunnustati konkursil Eesti Vabariigi 100. sünnpäevaks valminud eksklusiivset rukkilinnaseviina Moe Rukis, pronksmedalid võitsid Läänemaa Tammejuure talu mahekanepist valmistatud mahe maitseviin Kanep,  Uus-Meremaa mahehumalast tehtud mahe maitseviin Humal ning Tartumaa Antsu talus kasvanud kuldjuurest valmistatud maitseviin Kuldjuur.

"Euroopas on järjest kasvavaks trendiks mahedalt kasvatatud toorainest valmistatud toidud ja joogid ning seda on näha ka kangete alkohoolsete jookide valdkonnas. Ka meie kuuest medalisaajast on neli jooki mahetoorainest valmistatud. Festivalil osalenud Saksa edasimüüjate peamine huvi oli samuti just eelkõige meie organic-toodete vastu. Usun, et Eesti alkoholitööstuses on laiemaks trendiks erinevad käsitöötooted ning järjest enam ka kohalikust mahedast toorainest tehtud joogid. Need suudavad tihedas konkurentsis eristuda, nende vastu on välisturgudel järjest kasvav huvi ning neid on võimalik müüa väga hea hinnaga premium-klassis. Puhtalt hinnaga me näiteks Vene või Poola viinadega konkureerida ei suudakski, Eesti ettevõtete võimalus on tippkvaliteediga erilised tooted," sõnas Ivanov.

2016. aastal hõbedase medali viinad Moe 1886 ja Moe Mahe 1886.  3.-4. märtsil toimunud Craft Spirit Festival Destille Berlin on Europa suurim käsitöö kange alkoholi üritus, millel oli sel aastal väljas üle 600 erineva joogi.  

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077