9. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: kaubandussõda kahjustaks tööstusmetallide nõudlust

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: kaubandussõda kahjustaks tööstusmetallide nõudlust; Hiina alumiiniumi eksport kasvas, terase oma langes; tsingivarude järsk kasv pani hinnad kukkuma; Kongo maksutõusud võivad koobalti hinnatõusu kiirendada; naftahinnad püsisid stabiilsena.

Tööstusmetallide hinnad olid ka sellel nädalal langemas, sest Ühendriikide president Donald Trump pole tariifide plaanist taandunud. Kardetakse ka kaubandussõda, mis võib maailmamajanduse kasvu aeglustada.

„Langus algas vase ja alumiiniumiga ning nüüd on see levinud ka mujale, sest investorid kardavad kaubandussõda,“ ütles Societe Generale tööstusmetallide uuringute juht Societe Generale. „Aktsiaturgudel on viimasel ajal läinud kehvasti. Investorid vähendavad riske.“

Marex Spectroni maakler Alastair Munro ütles Reutersile, et kauplejad on hakanud tööstusmetallide hinnalangusele panustama.

Nõudlus võib sattuda surve alla

Kuna nõudlus võib saada lähiajal löögi, aga kaevandused on hakanud tootmist suurendama, võib see lühiajaliselt tekitada hinnalanguse, lisas Capital Economicsi toorainete ökonomist Simona Gambarini.

Kõige enam langes sellel nädalal tsingi hind – lausa 6,4 protsenti, 3190 dollarini tonnist. Languse põhjustas peamiselt varude suurenemine Londoni metallibörsil. Alumiinium kukkus 2,1 protsenti ja tonn maksab 2101 dollarit. Nikkel odavnes 0,7 protsenti, 13 257 dollarini tonnist.

Vase hind langes 1,1 protsenti, 6825 dollarini tonnist. Öeldakse, et vasel on „majandusteaduses doktorikraad“ ning metall sõltub suuresti maailmamajanduse käekäigust. Kui kaubandussõda peaks kasvu aeglustuma, mõjub see vasele tõenäoliselt väga kehvasti. Kindlasti ei jää puutumata ka teised tööstusmetallid.

Sellel nädalal survestasid vase hinda ka Hiinast tulnud andmed. Nimelt kukkus veebruaris (jaanuariga võrreldes) Hiina vaseimport 20 protsenti.

Hiina alumiiniumieksport kasvas, terase oma langes

Hiina eksportis 2018. aasta esimese kahe kuuga 26 protsenti, aga teraseimport langes ligi kolmandiku võrra, vahendab Reuters.

Hiina on mõlema metalli maailma suurim tootja. Andmed tulevad ajal, mil Ühendriigid on kehtestamas mõlemale metallile imporditariife. USA moodustab alumiiniumi puhul 14 protsenti Hiina koguekspordist.

Alumiiniumieksporti kasv näitab tõenäoliselt seda, et tootmise vähendamine on olnud oodatust tagasihoidlikum. Nimelt on Hiina kehtestanud keskkonnapoliitika, mis eeldab metallide väiksemat tarbimist. See on hinnad alla viinud ning varusid kasvatanud, mille tõttu tuleb rohkem eksportida.

Terase puhul on keskkonnapoliitika mõju olnud suurem. Peamiselt tahetakse poliitikaga piirata sudu levikut. Terase eksport on 2018. aasta esimese kahe kuuga langenud 27 protsenti, 9,5 miljoni tonnini.

Alumiiniumieksport suurenes 26 protsenti, 817 000 tonnini, selgub valitsuse andmetest. „See kasv on märkimisväärne, sest praegu püütakse tootmist vähendada. See viitab asjaolule, et kärped pole olnud nii efektiivsed,“ rääkis CBA analüütik Vivek Dhar.

Tsingivarude järsk kasv pani hinna kukkuma

Tsingi hinnatõusule panustavatele kauplejatele valati kraesse ämber külma veega, kirjutab mining.com.

Londoni metallibörsil jõudis tsink hiljuti 10 aasta kõrgeima tasemeni, sest usutakse, et turg muutub järjest kitsamaks.

Sellel nädalal tabas kauplejaid aga suur üllatus, sest Londoni metallibörsi varud suurenesid hiljuti 78 950 tonni võrra. Sellega murti pikka aega kestnud varude langustrend, mis pani hinnad kiiresti kukkuma.

Tasub märkida, et varude suurenemine ei toimu üleöö. Tõenäoliselt on varud vaikselt kogunenud kuni omanik need metallibörsi käsutusse andis.

Kongo maksud võivad koobalti hinnatõusu kiirendada

Kongo Demokraatlik Vabariik kahekordistab makse, mida koobaltitootjad eksportimise eest maksavad, mis mõjutab suuresti ka ostjaid, vahendab mining.com.

„Arvestades seda, et koobalti turul on praegu väga kitsas, siis tõenäoliselt püüavad kaevandajad kulude kasvu üle kanda tarbijatele,“ ütles BMO analüütik Colin Hamilton.

Suurbritannia nõustamisfirma Numis Securities teatas, et kõrgemad maksud hakkavad Kongosse tehtavaid investeeringuid piirama, mis paneb koobalti hinna tohutult kiiresti tõusma.

Kaevandusfirma Canada First Cobalti tegevjuht Trent Mell nõustub. Ta ütles eelmisel kuul, et reeglid on järjekordne põhjus, miks temasugused investorid „hakkavad võimalusi otsima mujalt“.

Kongos toodetakse lausa kaks kolmandikku maailma koobaltist. Kongo parlament on maksutõusu juba kinnitanud ning nüüd on vaja ainult presidendi Joseph Kabila allkirja, kes on lubanud seda ka „peagi“ teha.

Koobaltit kasutatakse akude tootmises ning viimase aastaga on hinnad kahekordistunud.

Naftahinnad püsisid stabiilsena

Naftahinnad püsisid sellel nädalal küllaltki stabiilsena, sest suuremaid uudiseid ei olnud.

Brenti toornafta kallines 0,9 protsenti ja WTI kukkus 0,2 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 64,19 ja 60,58 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 3,7 protsenti. Põhjuseks on eelkõige see, et eelmiste nädalate naftaturu langus kajastub kütusehindades veidi aeglasemalt.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077