Autor: Tööstusuudised.ee • 5. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB uuring: Tartumaa tööstusettevõtted suurendavad töötajate arvu

SEB peamaja.
Foto: Raul Mee
Ligi 24% Tartumaa ettevõtetest plaanib töötajate arvu suurendada - kõige jõulisemalt plaanib seda teha tööstus- ning transpordi- ja logistikasektor, näitab SEB iga-aastane Baltimaade ettevõtlusbaromeeter (Baltic Business Outlook).

Tartumaa väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE-d) 2018. aasta käibekasvu ootused vastavad Eesti keskmisele, kuid töötajate värbamisplaanidelt ning innovatsioonivalmiduselt kuulub maakond Eesti tippu.

„Rõõmustaval kombel on VKE-de innovatsioonivalmidus terves Eestis tõusnud 63%-lt 70%-le, mis kinnitab, et ettevõtted mõistavad uuenduste möödapääsmatust. Tartumaa innovatsiooniind on olnud traditsiooniliselt kõrge ning tänavu ulatub see 77%-le, millega jäädakse maha vaid Pärnumaast. Eelkõige kavatsevad Tartumaa ettevõtjad viia ellu uuendusi toodete või teenuste vallas. Rõõm on tõdeda, et 57% Tartumaa ettevõtetest peab tänavu küllaltki oluliseks või väga oluliseks digitaliseerimist,“ kommenteeris SEB Panga juhatuse liige ning jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Ainar Leppänen.

Tartumaa ettevõtete tänavune käibeprognoos sarnaneb Eesti keskmisele tasemele – märgatavat ehk üle 15%-list käibekasvu ootab 14% ettevõtetest (Eesti keskmine 13%) ning käibelangust 29% (Eesti 28%). Olulist käibekasvu ootavad Tartumaal teistest enam põllumajandus- ja tööstussektori VKE-d.

Tööstus- ning transpordi- ja logistikasektor kasvatavad töötajate arvu

Tartumaa ettevõtete ekspordiootused on jäänud eelmiste aastate tasemele ja 19% neist vaatab uutele või olemasolevatele eksportturgudele. Eesti keskmisest jääb see maha 6 protsendipunkti ning Harjumaa ja Tallinna ettevõtetest 13 protsendipunkti.

Tartumaa ettevõtetest plaanib töötajate arvu suurendada ligi 24% (Eesti keskmine 19%), millest parema tulemuse saavutas vaid Viljandimaa. Tartumaal plaanib kõige jõulisemalt oma töötajate arvu suurendada tööstus- ning transpordi- ja logistikasektor.

Tartumaa ettevõtete investeerimisplaanid ei ole viimasetel aastatel oluliselt muutunud ning üle 30 000 euro suuruseid investeeringuid plaanib neist 16%, mis ületab pisut Eesti keskmist näitajat (14%). Vastanutest 40% ei oska veel öelda, kas ja millises mahus nad sel aastal investeeringuid teevad. Keskmisest aktiivsemalt ja rahaliselt rohkem investeerivad veevarustuse, kanalisatsiooni- ja  jäätmekäitluse sektor ning põllumajandus- ja metsandussektor.

SEB Grupp korraldas kuuendat aastat järjest Baltimaades uuringu, millega kaardistati väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE) ootusi majandusaastaks 2018. Baltimaade majandusbaromeetri (Baltic Business Outlook) uus väljaanne teeb projektist kokkuvõtteid ja tutvustab üle 4276 eelmisel sügisel uuringus osalenud Balti VKE vaateid. Eestist osales uuringus 1565 VKE-d, neist Tartumaalt 188. Uuringuga saate tutvuda SIIN

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077