Autor: Tööstusuudised.ee • 1. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harju Elektri müügitulu tegi võimsa hüppe

Harju Elekter.
Foto: Andras Kralla
Eelmise aasta erakorralised tehingud paisutasid Harju Elektri tulusid ja ettevõte teatas, et maksab tänavu dividendidena välja kogu oma kasumi, mis teeb 24 senti aktsia kohta.

Harju Elektri müügitulud ulatusid mullu 102,7 miljoni euroni, mida on ligi kaks kolmandikku rohkem kui aasta varem. Ärikasum tõusis 7,6 miljonile eurole. Puhaskasum oli lausa 29,1 miljonit, aga et siin kajastub ka PKC aktsiate müügist saadud 25,8 miljonit, siis võrreldav kasum oli 4,3 miljonit eurot.Seda on miljoni euro võrra rohkem kui 2016. aastal. See 4,3 miljonit lähebki nüüd aktsionäride vahel jaotamiseks. Veel eelmisel aastal lootsid investorid, et Harju Elekter teeb neile kingituse erakorralise dividendina, sest jaotamata kasum oli ettevõttel kasvanud 28 miljoni euroni. Täna avaldatud majandusaasta aruandes on jaotamata kasumiks märgitud 55 miljonit eurot.

Kontserni jaoks oli eelmine aasta veel mitmes mõttes murranguline: osteti juurde ettevõtted Telesilta Oy ja Energo Veritas OÜ, mis tõi kontserni uusi inimesi. Laienemine tõi kaasa suure palkamislaine – kokku töötas aasta lõpu seisuga ettevõttes 630 inimest, mis on 150 inimest möödunud aasta näidust rohkem.Suuremad arengud leidsid aset Norras, kus müük kahekordistus pea 6 miljonile eurole (ligi 6% ettevõtte müügitulust). Selle taga oli Leedu tütarettevõtte Riffase tellimusmahtude suurenemine. Ka Rootsi turul oli pisut kasvu – 2,1 miljonilt 2,7 miljonile eurole. Eesti turul jätkati samuti agressiivse laienemisega ja mahte kasvatati ligi veerandi võrra 16,4 miljoni euroni. Harju Elektri põhiturul Soomes andis kasvule hoogu Telesita ost ja 2016. aastal lõpuleviidud tehingud Soome võrguettevõtetega, mis paisutasid käibe 34 miljonilt 75 miljonile eurole.Proportsionaalselt äritegevuse kasvuga kasvasid ka kulud: kokku oli 39,2 miljonit eurot. Kohustuste hulk tõusis 13,6 miljonilt 20 miljonile eurole.Harju Elektri areng kajastus mullu ka aktsia hinnas: kui möödunud aasta jaanuari alguses maksis aktsia 2,91 eurot, siis tänaseks on väärtpaberi hind tõusnud 6,3 eurole. See teeb Harju Elektrist Balti börsi ühe võimsaima aktsia. Täna hommikul oli aktsia aga 4,5 protsendiga miinuses ja kauples 6,34 euro peal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077