16. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: kaevandusfirmade aktsiad tõusevad robinal

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: baasmetallide hinnatõus pani kaevandusfirmade aktsiad kiiresti tõusma; Koobalti hinnatõus võib tänavu jätkuda; nõrgenev dollar ja inflatsioonihirm toetavad kulda; nafta hind tõusis, kütus odavneb edasi.

Kaevandusfirmade aktsiad tõusevad robinal

Kaevandusfirmadel läks sellel nädalal hästi, sest baasmetallide hinnad tõusid suurenevad nõudluse, odavneva dollari ja Hiina pühadehooaja tõttu, vahendab mining.com.

Vase hind ületas uuesti 7000 dollari piiri ning nädalaga tõusis vask lausa 5,7 protsenti, 7211 dollarini tonnist. Tsink kallines 5,7 protsenti ja nikkel lisas lausa 7,6 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 3572 ja 14 133 dollarit.

Nikli puhul on tegemist kõrgeima hinnaga alates 2015. aasta maist. Tsink kaupleb viimase kümnendi tippude lähedal.

Rauamaagi hind on negatiivseid prognoose trotsinud ning tonnihind on tõusnud 78,25 dollarini. Viimati kauples rauamaak 80 dollarist kõrgemal 2017. aasta aprillis.

Kõik see jõudis ka kaevandussektorisse. BHP Billitoni aktsia on 5 päevaga kallinenud 9 protsenti, 49,9 dollarini. Rio Tinto aktisa on sellel nädalal tõusnud 9,6 protsenti, 58,9 dollarini.

Baasmetallide tootjaid koondav börsil kaubeldav fond SPDR S&P Metals and Mining ETF kallines nädalaga 8,6 protsenti, 37,28 dollarini (vt. allpool olevat graafikut).

Koobalti hinnatõus võib tänavu jätkuda

Koobalti hinnad hakkasid mullu väga kiiresti tõusma. Londoni metallibörsil kallines koobalt aastaga lausa 129 protsenti, sest investorid kardavad, et akudeturg tekitab turul väga suure defitsiidi.

Ka tänavu oodatakse hinnakasvu jätkumist, sest Kongo Demokraatlikus Vabariigis tõsteti koobaltile kehtestatud makse ja kaevanduste litsentsitasusid. Riigis toodetakse rohkem kui pool maailma toodangust.

Elektriautode tööstuse nõudlus peaks kasvama 2026. aastaks 95 000 tonnini. Mull oli sektori nõudlus vaid 12 000 tonni, selgub konsultatsioonifirma CRU andmetest.

BMW teatas hiljuti, et neil on elektriautode akude tootmiseks vajalikke materjale vaja 2025. aastaks 10 korda rohkem kui praegu. „Me oleme üllatunud kui kiiresti nõudlus kiireneb,“ teatas ettevõte.

Teistest toorainetest kallines tina 1,1 protsenti, alumiinium aga odavnes 0,4 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 21 600 ja 2160 dollarit. Plaatina tõusis 3,3 protsenti ja pallaadium lisas 5,6 protsenti. Untsihinnad on vastavalt 1004 ja 1026 dollarit. Maagaasi hind langes 4 protsenti ja briti soojusühik maksab 2,58 dollarit.

Nõrgenev dollar ja inflatsioonihirm toetavad kulda

Kulla hind hakkas nädala keskel kiiresti tõusma, sest dollar langes kolme aasta madalaima tasemeni ning investorid maandavad kasvavat inflatsiooniriski, vahendab CNBC.

Kulla hind tõusis nädalaga 3,3 protsenti, 1358 dollarini untsist. Hõbe lisas 2,9 protsenti ja unts maksab 16,85 dollarit. Kollase metalli nädalane tõus on kujunemas suurimaks alates 2016. aasta aprillist.

„Kuld on sellel nädalal kallinenud peamiselt nõrgema dollari ja Hiina uue aasta füüsilise nõudluse tõttu,“ ütles investeerimisfirma Adroit Financial Servicesi portfellihaldur Amit Kumar Gupta.

„Lisaks sellele on turud jälle panustamas inflatsiooni kasvule. Kui see jätkub, võib kullal minna tänavu väga hästi,“ ütles Kumar.

Dollar langes reedel kolme aasta madalaima tasemeni ning nädalane langes oli kahe aasta suurim. USA tootjahindade kasv oli jaanuaris kiirenemas, sest bensiin ja tervishoiuteenused kallinevad.

„Tehniliselt on tähtis 2016. aastal saavutatud 1375 dollarit ja ka 1365 dollarit. Kui mõlemad tasemed ületatakse, siis on veel palju ruumi tõusta,“ ütles Gupta.

Nafta hind tõusis, kütus odavneb

Naftahinnad hakkasid nädala lõpus odavnema, sest dollar kukkus kolme kuu madalaima tasemeni, vahendab Reuters.

WTI toornafta kallines 1,5 protsenti, 61,4 dollarini barrelist. Brenti toornafta tõusis 0,3 protsenti ja barrel maksab 64,54 dollarit. Veel eelmisel nädalal kukkus WTI peaaegu 10 protsenti.

„Naftat toetab globaalne aktsiaturgude taastumine ja nõrk dollar. Tõus on aga piiratud, sest oodatakse, et USA tootmine kasvab,“ ütles Mitsubishi UFJ Researchi ökonomist Tomomichi Akuta.

Ka Araabia Ühendemiraatide naftaminister teatas neljapäeva õhtul, et Venemaa ja Saudi Araabia juhitud naftatootjad tahavad teha aasta lõpuks pikaajalisemat kokkulepet.

Dollar jõudis sellel nädalal kolme aasta madalaima tasemeni. Nõrgem dollar aitab naftal ja teistel toorainetel kallineda.

Rotterdami 95 bensiin odavnes 4 protsenti, 605 dollarini tonnist. Diislikütuse hind langes 0,2 protsenti, 572 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077