Valitsus sisserände kvooti ei tõstnud

Andres Anvelt.
Andres Anvelt.

Valitsus otsustas kabinetiistungil muutmata jätta sisserändekvoodi, mille alusel töötajaid ELi välistest riikidest Eestisse lastakse, ning eelistas tööjõupuudust leevendada teiste, lühiajalisemate meetmetega.

Siseminister Andres Anvelt ütles ministeeriumi pressiteates, et sisserände kõrval peab rohkem tegelema Eesti tööjõu ümber- ja täiendõppega, eriti piirkondades, kus tööpuudus kõrgem.

Kvoodi tõstmise asemel otsustas valitsus pikendada lubasid, mille alusel saab Eestis lühiajaliselt töötada.

"Lühiajalise töötamise pikendamine seniselt üheksalt kuult aastani võimaldab paremini leevendada tööjõupuudust projektipõhistes valdkondades. Samal ajal ei põhjusta lühiajaline töötamine muudatusi püsielanikkonna koosseisus," ütles Anvelt. Lühiajaliselt töötajad ei ole ka praegu piirarvu all ja nii nagu varem, kehtib neile ka edaspidi Eesti keskmise palga maksmise nõue.

Teisalt muudeti karmimaks tähtajalise elamisloa pikendamist. Nimelt kavatsetakse pärast viieaastase elamisloa lõppu nõuda välismaalaselt eesti keele eksamit vähemalt A2 tasemel. Ministeerium tõi põhjenduseks, et elamisloa pikendamise ajaks on välismaalane Eestis elanud viis aastat, mille jooksul tal on võimalik õppida eesti keelt nii riigi pakutavas kohanemisprogrammis kui ka iseseisvalt.

Kuni seadusemuudatuste jõustumiseni kehtib praegune välismaalaste seaduse regulatsioon, mille kohaselt on 2018. aasta piirarv 0,1% Eesti alalisest elanikkonnast ehk 1315 inimest.

Osale arutelus

  • Kristjan Pruul, Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara