2. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: naftat võib tabada järsk hinnalangus

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Glencore suurendab toorainete tootmist; vanaadium on rohelise energia võidukäigu suurim võitja; rauamaagile prognoositakse kehva aastat; Saxo Bank: naftat võib tabada järsk hinnalangus.

Glencore suurendab toorainete tootmist

Šveitsi kaevandusfirma Glencore teatas, et näeb koobalti tootmise kiiret kasvu. Lisaks sellele käivitatakse uuesti ka üks vasekaevandus.

Ettevõte teatas, et sellel aastal toodavad nad umbes 39 000 tonni koobalti. Eelmisel aastal toodeti 27 400 tonni koobalti.

Vasetootmine peaks tõusma 2018. aastal 1,5 miljoni tonnini, sest Katanga kaevandus taasavatakse. Seal suureneb vasetootmine 150 000 tonni võrra, koobalti tootmine kasvab seal 11 600 tonni võrra. Glencore toodab umbes kolmandiku maailma koobaltist.

Tsingitootmine püsib küllaltki stabiilsena – see peaks ulatuma veidi üle 1 miljoni tonni.

Tootmise kasv võib tähendada, et elektriautode ehituses kasutatava koobalti hinnatõus peatub. Lisaks sellele paneb see surve alla ka vase hinna.

Vase hind langes sellel nädalal 0,3 protsenti, 7115 dollarini tonnist. Tsink kallines 2,2 protsenti, 3545 dollarini tonnist.

Tina tonn maksab 21 420 dollarit ja alumiiniumi hind langes 0,8 protsenti, 2223 dollarini tonnist. Nikkel lisas 1,7 protsenti, 13 919 dollarini tonnist.

Vanaadium on rohelise energia võidukäigust võitnud enim

Koobalt ei ole aga kõige suuremat hinnatõusu näidanud metall, mida kasutatakse ka elektriautodes.

Kõige enam on kallinenud vanaadiumi hind – viimase aasta jooksul lausa 130 protsenti. Sellega ületab metall lisaks koobaltile ka liitiumi ja nikli hinnatõusu.

Hinnad on kasvama pannud väike pakkumine ning terasetootjate nõudlus. Terasetootjad moodustavad maailma nõudlusest 90 protsenti.

Vanaadiumi kasutatakse lisaks elektriautodele ka tööstussektori akudes. Viimased leiavad kasutust näiteks tuuleenergia tootmises energia salvestamiseks.

Rohelise energia võidukäik võib tähendada, et turul tuleb vanaadiumist puudus, teatas BMO Capital Markets.

Rauamaagile prognoositakse kehva aastat

Vaatamata sellele, et aasta algus on rauamaagi turu jaoks alanud hästi, siis praegu on tooraine hind uuesti langema hakanud, vahendab mining.com.

Metal Bulletini andmetel kukkus rauamaagi hind sellel nädalal 73 dollarini tonnist, mis on 1,36 dollarit vähem kui kuu keskmine.

Uuringufirma Wood Mackenzie analüütikud ütlevad, et rauamaagi lähitulevik ei tundu helge. Ettevõte vähendas rauamaagi selle aasta keskmise hinna prognoosi 63 dollarini tonnist. Eelmise aasta keskmine hind oli 71 dollarit.

„2017. aastal oli palju positiivseid üllatusi,“ teatasid nad. Nad tõid välja, et sellel aastal peaks investeeringute mahud suurenema ning suuremad kaevandusfirmad tõstavad eksporti.

Austraalia valitsus teatas eelmisel kuul, et sellel aastal oodatakse rauamaagi 20protsendilist hinnalangust, sest Hiina nõudlus jahtub ja globaalne pakkumine tõuseb.

Teistest toorainetest                               

Saxo Bank: nafta hind võib kukkuma hakata

OPEC on lubanud tootmiskärbete kokkulepet pikendada 2019. aastani, varud vähenevad kiiresti ja nõudlus on tugev. Mis võiks valesti minna?

Tegelikult palju asju võib valesti minna, ütles Saxo Banko toorainete strateegia juht Ole Hansen. Ta on mures, et naftahinnad on tõusnud juunist alates rohkem kui 50 protsenti. Peagi võib tema arvates tulla korrektsioon.

„Ma olen turgu jälginud palju aastaid ja kui miski muutub liiga heaks, siis teame, et see lõpeb pisaratega. Turg on viimastel kuudel muutunud liiga perfektseks,“ ütles ta.

„Me nägime eelmise aasta märtsist, kuidas turul tekkis suur optimism ja järsku langes turg 15 protsenti, vaatamata sellele, et prognoosid märkimisväärselt ei muutunud. See võib uuesti juhtuda ja risk kasvab,“ nentis Hansen.

Kui veel juunis kauples WTI toornafta 43 dollari juures, siis praegu kaupleb see 66 dollari lähedal. Brenti toornafta on liikunud 45 dollarilt 70 dollarini. Kallinemise põhjuseks on turu tasakaalustumine.

Hansen arvab, et Brent langeb 60 dollarini barrelist. Ta toob välja kolm riski – USA tootmise kasv, nõudluse kasvu aeglustumine ja spekulatiivsete kauplejate rohkus.

Nädalaga langes Brenti toornafta hind 0,8 protsenti, 69,58 dollarini barrelist. WTI lisas 0,9 protsenti ja barrel maksab 65,85 dollarit.

Rotterdami 95 mootorikütuse hind langes 0,4 protsenti ja tonn maksab 676 dollarit. Diislikütus odavnes 1,1 protsenti, 626 dollarini tonnist. Maagaasi hind tõusis 5,2 protsenti, 3,63 dollarini ühe briti soojusühiku kohta. Viimasel ajal on soodsa ilma tõttu maagaasi hind järsult tõusnud.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077