Autor: Tööstusuudised.ee • 1. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirmad peaksid Aasia tootjate asemel Eesti ettevõtteid eelistama

Otto Richard Pukk
Foto: Incap Electronics
Eesti elektroonikatööstus saab start-up-ettevõtetele abiks olla näiteks prototüüpide valmistamisel, ütleb Incap Electronicsi juht Otto Richard Pukk.

Lähiregiooniga võrreldes pole start-up-ettevõtete aktiivsus Eestis enam mingi uudis. Selle kõrval ei saa tähelepanuta jätta ka teiste ettevõtete rolli - näiteks tipptasemel elektroonikatööstust, mis aitab uuenduslikud ideed ja prototüübid valmis meisterdada, ütles Incapi juht Otto Richard Pukk.

Kuressaare elektroonikatehast juhtiv Pukk tõdes, et kui maailmas ringleb veel müüt odavast tootmisest Aasias, siis Incapi Saaremaal asuva elektroonikatööstuse kogemus näitab vastupidist. “Kui reeglina jõuab Eesti turule Hiina elektroonika, siis Incap toodab oma Saaremaa tehases Skandinaavia ja Ameerika ettevõtete kõrval ka Hiina turul tegutsevatele ettevõtetele.”

Nii ongi Incapi oluline eesmärk kõnetada teiste tööstus- ja elektroonikaettevõtete kõrval just Eesti ja Põhja-Euroopa iduettevõtteid, kes vajavad prototüüpe, kuid vanast harjumusest veel Aasiast abi otsivad.

“Kodumaised iduettevõtted peaksid hoopis siinseid tootjaid testima, sest lisaks tootmisele saavad kohalikud tehased aidata ka muu vajalikuga - alates inseneriteenustest ja prototüüpimisest kuni masstootmise ja globaalsete logistiliste lahendusteni,” põhjendas Pukk. “Arvestades meie koostöökogemust Aasia ettevõtetega, teame juba täna, et taoline tervikteenus pole Aasias kokkuvõttes odavam või mugavam kui Eestis.”

Kodumaise tööstuse viimiseks järgmisele tasemele ja selle kaudu veelgi suurema väärtuse loomiseks kutsub Incap kodumaiseid start-up’e julgemalt Eesti elektroonikatööstusi kõnetama. “Teeme täna koostööd paljude Skandinaavia idufirmadega ja usume, et ka Eesti ettevõtted - sealhulgas ka alustavad ettevõtjad - võiksid julgemalt siinsete tootjate poole pöörduda,” julgustab Pukk meie idufirmasid.

Tänavu 18. tegutsemisaastat tähistav Saaremaa suurim elektroonikatootja jälgib hoolega maailmamajanduse väärtusahelate muutumist ja mõtleb sellele, kuidas Eesti ettevõtted saaksid sellest enim kasu saaks lõigata. “Edu toob see kui suudad ennast hoolimata geograafilisest asukohast maailma keskpunktiks muuta. Kuna geograafia muutmine ei ole meie võimuses, saame just koostöös Eesti start-up ettevõtete uuenduslike lahendustega Eesti maailma ettevõtluse keskpunktile lähemale nihutada,” usub Pukk.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077