Autor: Tööstusuudised.ee • 11. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Otseliini rajamine elektrijaamast tootmiseni muutub lihtsamaks

Kadri Simson.
Foto: Andres Haabu
Valitsus kinnitas täna elektrituruseaduse muudatused, mis lihtsustavad tulevikus energiamahukatel ettevõtetel otseliini rajamist elektrijaamast tootmiseni.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul aitab uus paindlikum korraldus tuua Eestisse välisinvesteeringuid ja annab võimaluse uute ärimudelite tekkeks. „Otseühendus elektrijaamaga tagab teatud juhtudel madalama elektri hinna ja võimaldab rajada näiteks uusi serveriparke, mastaapseid kasvuhooneid jne,“ lisas ta.

Eelnõu kohaselt saab edaspidi rajada kuni kuue kilomeetri pikkuse otseliini ning sealjuures võib otseliiniga ühendatud tarbija asuda kaugemal kui elektrijaama kõrval paiknev kinnistu, teatas MKM. 

Riik loobub ka mitmest tegevusloa nõudest (näiteks elektrimüügi tegevusluba, elektritootmine kuni 200 kW seadmega), mis vähendab ettevõtete halduskoormust. Et soodustada elektri väiketootmist kuni 200 kW nimivõimsusega tootmisseadmetega, leevenevad ka väiketootjatele esitatavad nõuded. Näiteks ei pea tulevikus olema neil aktsia- või osakapital 31 950 eurot, mis lihtsustab elektritootjaks saamist ka näiteks korteriühistutel.

Lisaks sätestab seadus senisest täpsemalt võrgutasude koostamise metoodika, tagades võrguettevõtjate, investorite ja tarbijate makstavate võrgutasude suuruse õiguskindluse ning -selguse. Muudatuse eeskujuks on varem maagaasisektoris tehtud muudatus.

Muudatus põhineb valitsuse tegevusprogrammil ning selle eesmärk on tagada Eesti majanduses kasvupotentsiaaliga tööstus- ja teenusmajanduse sektoritele konkurentsivõimeline maksu- ja regulatiivne keskkond.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077