Autor: Tööstusuudised.ee • 10. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupade eksport kasvas novembris 8%

16% koguekspordist läks novembris Soome.
Foto: Pixabay
Kaupade eksport suurenes 2017. aasta novembris võrreldes 2016. aasta novembriga 8% ja import 9%, teatas statistikaamet. Ekspordi ja impordi kasv oli ulatuslik, väike suurenemine toimus enamikus kaubagruppides.

2017. aasta novembris eksporditi Eestist kaupu 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 111 miljonit eurot (2016. aasta novembris 94 miljonit eurot).

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid 2017. aasta novembris Soome (16% Eesti koguekspordist), Rootsi (12%) ja Läti (10%). Eksport suurenes enim Lätti (27 miljonit eurot), Saudi Araabiasse (23 miljonit eurot) ja Ameerika Ühendriikidesse (16 miljonit eurot). Väljavedu Lätti suurenes mineraalsete toodete (kütuselisandid, elektrienergia) ja transpordivahendite (sõiduautod) puhul, samuti suurenes põllumajandussaaduste (oder) väljavedu Saudi Araabiasse ning elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) väljavedu Ameerika Ühendriikidesse. Eksport vähenes enim Rootsi (50 miljonit eurot), kuhu veeti vähem elektriseadmeid.

Kaupadest eksporditi 2017. aasta novembris enim elektriseadmeid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu ning puitu ja puittooteid. Enim suurenes mineraalsete toodete (17 miljonit eurot), mehaaniliste masinate (16 miljonit eurot) ning puidu ja puittoodete (15 miljonit eurot) väljavedu. Samal ajal vähenes elektriseadmete (17 miljonit eurot) eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus hõlmas 2017. aasta novembris 73% koguekspordist. Eesti päritolu kaupade väljavedu suurenes 8% ja re-eksport 9%. Eesti päritolu kaupade eksport suurenes enim mineraalsete kütuste, teravilja ning puidu ja puittoodete kaubagrupis. Peamiste sihtriikide seas oli Eesti päritolu kaupade ekspordi osatähtsus suurim (üle 90%) ekspordis Taani, Rootsi ja Norra.

2017. aasta novembris imporditi kõige enam kaupu Soomest (13% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%), Leedust (9%), Lätist (9%) ja Rootsist (9%). Kõige rohkem suurenes import Rootsist (25 miljonit eurot), Poolast (21 miljonit eurot) ja Soomest (16 miljonit eurot). Rootsist imporditi enim transpordivahendeid (sõiduautod), Poolast keemiatööstuse toorainet ja tooteid (ravimid), Soomest mineraalseid tooteid (elektrienergia). Enim vähenes import Ungarist

(5 miljonit eurot), kust toodi vähem elektriseadmeid.

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadmeid, transpordivahendeid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Enim suurenes keemiatööstuse tooraine ja toodete

(31 miljonit eurot), transpordivahendite (28 miljonit eurot) ning mehaaniliste masinate (15 miljonit eurot) sissevedu.

2017. aasta novembris suurenes võrreldes 2016. aasta sama kuuga väliskaubanduse ekspordi mahuindeks 4% ja impordi mahuindeks 20%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077