8. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Karm" Brexit mõjub EL lihatööstustele laastavamalt kui Venemaa impordikeeld

Liha.
Foto: Postimees/Scanpix
“Karmil” Brexitil on katastroofiline mõju Euroopa lihatööstustele, selgub hiljuti avaldatud Euroopa lihakauplejate liidu UECBV uuringust.

Uuring, mille tellis UECBV ja viis läbi Red Flag Consulting, analüüsib nn karmi Brexiti võimalikku mõju Euroopa lihasektorile, vahendas põllumajandus.ee. Uuringu tulemuste kohaselt võib kokkuleppe mittesaavutamine (“no-deal”) viia järgmiste tulemusteni:

• Kaubanduse kokku kukkumine – EL veiseliha ekspordi 84%-line langus Ühendkuningriikidesse;

• Hinnašokk – EL sealihatoodangu väärtus langeb 2,3 miljardit eurot ja veiselihatoodangu väärtus 2,4 miljardit eurot;• Töökohtade kadumine – kaob vähemalt 32 000 töökohta üle EL nii  põllumajandusettevõtetes kui ka töötlevas tööstuses ja jaekaubanduses.

Sellise stsenaariumi kohaselt kannatab lihasektor raskemate tagajärgede all kui teised sektorid ka järgmistel põhjustel: 

• Kõrgemad WTO tariifid kui teistes sektorites;

• Lisakulud veterinaarkontrollile, mis lisanduvad kõikidele kaupadele rakenduvatele tollikontrollidele;• Katkestused tarneahela toimimises ning kaos lühikese tarnetähtajaga värske liha tarnesüsteemides.

Põhjalik raport modelleerib karmi Brexiti mõju EL ja Ühendkuningriigi vahelisele kaubandusele, tuues välja stsenaariumi, mille kohaselt hinnabarjäärid ning lisanduvad veterinaarkontrollid ja suurenenud transpordikulud vähendavad kauplemist EL ja ÜK vahel. Veiselihakaubandus väheneb hinnanguliselt kuni 84%, lambalihakaubandus 76% ning sealihakaubandus 48% võrra. Lisakoguste liha jäämine EL siseturule võib lühiajaliselt langetada veiseliha hinda 8.8% ja sealiha hinda 7.3% võrra. See hinnašokk võib langetada EL lihatoodangu väärtust 2,4 miljardit € veiseliha ning 2,3 € miljardit eurot sealiha puhul. Kaotus läbib šokilainetena kogu sektorit ning konservatiivse hinnangu kohaselt võib ELs tervikuna kaduda 32 000 töökohta.

Uuringu tulemusel leitakse, et karmil Brexitil on valdavalt negatiivne mõju EL lihaturule, arvestades olulist kaubandusvoogu EL ja ÜK vahel. Kuna Ühendkuningriigi turul valitseb peamiselt liha puudujääk, saab selle tagajärgi tunda olema kõikjal EL-s. 

Karmi Brexiti poolt tekitatava šoki ulatus on märkimisväärselt suurem, kui oli Venemaa impordikeeld 2014. aastal ning alternatiivsete turgude leidmine saab olema oluliselt raskem, rõhutatakse raportis.

Lisaks on oodata ulatuslikku kaasaegse tarbija ootustele vastava värske liha tarnimise katkestusi keeruliste logistikasüsteemide tõttu, mis põhjustavad lihasektorile edasisi kahjusid ning peletavad Ühendkuningriigi tarbijad värske liha ostmisest eemale.

Uuringus pakutakse siiski välja ka lahendusi katastroofi minimeerimiseks.

Soovitused on järgmised:

• Õigeaegne ja piisavalt pikk üleminekuperiood, et ettevõtted saaksid uute oludega kohaneda;

• Kaubandussuhted, mis tekitaksid võimalikult vähe lisakoormust, eriti VKE-dele, ning praeguste tingimuste säilitamine, kui vähegi võimalik;• Seadusandluse järjepideva kooskõlastamise tagamine EL ja ÜK vahel;• Turu toetusmehhanismide rakendamine, sh turulepääsu parendamiseks, rahvusvaheliselt lihtsustatud transiitsüsteemid ning eluliselt vajalikud investeeringud sadamateenustesse.

UECBV juhataja Philippe Borremans ütles raportit kommenteerides, et karm Brexit kujutab endast suurimat ohtu EL tootjatele, töötlejatele ja tarbijatele, millel on potentsiaalselt suurem negatiivne mõju kui Venemaa impordikeelul. "Lõigates ära ühe suurima ja kõrgeima väärtusega lihaturu Euroopas, ähvardab Brexit katastroofi lihatööstusele kogu EL-s. Halvima stsenaariumi korral, kui EL ja ÜK vahel ei sõlmita mitte mingit kokkulepet, on mõju sektorile laastav tänu lisanduvatele tollimaksudele, veterinaarkontrolli tasudele ja suurenenud tolli- ning transpordikontrollidele ja sellega seotud logistilistele katkestustele," ütles Borremans. 

"Järeldused, millele uuringus jõutakse, peegeldavad meie suurimaid hirme: karm Brexit saadab šokilane üle kogu EL lihasektori, hävitab töökohad, tõstab tarbijahindu ning laastab meie sektori väikeettevõtete omanike elatusvahendid. Kriisi ulatus on liiga suur, et seda ignoreerida; palume poliitikategijatel tõsiselt järgida uuringus esitatud soovitusi ningkaitsta seda elujõulist ja tähtsat Euroopa toidusektorit," lisas ta.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077