Euroala tootmine kogub hoogu

Fordi tehas Saksamaal.
Fordi tehas Saksamaal.

Euroala tootmisettevõtete ostujuhtide indeks on tõusnud kõigi aegade kõige optimistlikumale tasemele, mis annab märku üha hoogustuvast majanduskasvust.

Suured investeeringud, uute tellimuste ning töötajate palkamise kasv viisid Markiti indeksi detsembris 60,1 punktile, mis on kõrgeim tase alates 1997. aasta keskpaigast, kui indeksit üldse koostama hakati. Kasvu vedas investeerimistoodete — masinate ja tootmisseadmete — sektor, vahekaubad jäid novembri tasemele ning tarbijasektoris oli ohtujuhtide optimismi tõus pisut rahulikum, selgub IHS Markiti teatest.

"Euroala tootmissektor tegi detsembris viimase spurdi ja pani punkti ajaloo ühele parimale aastale, mis on kandumas kindlalt ka 2018. aastasse," ütles Markiti peaanalüütik Chris Williamson, kelle sõnul on kõige julgustavam just tootmisseadmete sektori tugev ülekaal indeksi tõusus, sest see lubab suuremat tootlikkust ning parandab praeguse kasvu jätkusuutlikkust. Markit märkis ka, et töökohtade loomine on rekordtasemel sellistes riikides nagu Prantsusmaa, Holland, Austria, Iirimaa ja Saksamaa.

Williamson juhtis tähelepanu, et ka mitmed asutused sh Euroopa Keskpank on viimasel ajal tõstnud prognoosemajanduskasvu kohta euroalas. Siiani on puuduv element olnud jätkusuutlik hinnatõus, kuid Williamsoni sõnul võib praegu tarneahela viivitusi jälgides hinnata, et kätte on jõudmas müüja-turg ning hinnasurve on järk-järgult taastumas.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

ASTEL MODULAR otsib EKSPORDI MÜÜGIJUHTI

M-Partner HR OÜ

05. juuni 2018

SKF ESTONIA otsib MÜÜGIINSENERI

M-Partner HR OÜ

04. juuni 2018

ASTEL EST OÜ otsib TEHASEJUHTI

M-Partner HR OÜ

05. juuni 2018

Teabevara