2. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasia tootmissektor tugevas seisus

Aasia tootmistegevus on tootmisküsitluste järgi tugeval pinnasel.
Foto: Shutterstock
Aasia tehased panid punkti tugevale aastale. Taiwanis ja Indias oli aastate kõrgeimal tasemel tootmine ning Hiinas üllatuslik aktiivsuse tõus - sealne tellimuste tase näitab globaalse kaubanduse tugevat seisu, kirjutab Reuters.

Eelmise aasta majanduse kasv paistab jätkuvat, USA ja euroala tootmisküsitlustelt oodatakse tugevaid tulemusi.

Tugev välisnõudlus ja toetav sisemaine rahanduspoliitika peaks Aasia tootmissektori hoidma heas seisus, kirjutab Reuters.  

Hina kasv 2017. aastal oli arvatavasti 7 protsenti. Tulevalt aastalt oodatakse kerget langust. Valitsuse meetmed õhureostuse vähendamiseks ning kinnisvaraturu kokkutõmbumine hakkavad Hiinale mõju avaldama. Selle aasta majanduskasvuks oodatakse 6,5 protsenti. Ülejäänud Aasia regioonile tähendab see üldiselt vähem intressitõuse.

Esimese Aasia keskpangana tõstis alates 2014. aastast intressimäära Lõuna-Korea. Aasta esimesest poolest oodatakse intressitõuse veel Malaisiast ja Filipiinidelt, hiljem Austraaliast ja Uus-Meremaalt.

Lõuna-Korea tõmbas detsembris tootmist kokku, langedes nelja ja poole aasta kõrgeimalt tasemelt. Keskpank hoiab enda sõnul intressimäärad toetaval tasemel, inflatsioonitõus on madal.

Taiwani tootmistegevus jõudis detsembri küsitluse järgi kõrgeima tasemeni alates 2011. aastast.

Singapuri majandustõus neljandas kvartalis aeglustus, kuid tõus eelneva kolme kvartaliga kokku oli tervelt 38 protsenti. Aastane tõus kokku oli 3,5 protsendiga viimase kolme aasta kõrgeim, mis tõstab võimalust keskpanga intressitõusuks.

India tootmine oli detsembris viimase viie aasta suurima tõusuga. Inflatsioon jõudis tasemele, kus keskpank võib järgnevatel kuudel mõelda intressitõusule.

Autor: Kaspar Allik, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077