Võõrtööjõu kvoodi väiksus ja bürokraatlikkus paneb skeemitama

Mait Palts.
Mait Palts.

Rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsleri Dmitri Jegorovi ja kaubandus-tööstuskoja peadirektori Mait Paltsi sõnul on lõppeva aasta üks suurimaid probleeme tööjõupuudus ning võõrtööjõu kvoodi väiksus ja bürokraatlikkus, mis on toonud kaasa skeemitamise.

Rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov ja kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts võtsid raadiosaates „Poliitikute töölaud“ kokku lõppeva aasta ja arutlesid, millised olid 2017. aasta mõjukamad ning enim meelde jäänud poliitilised otsused.

Oluline probleem, mis on 2017. aastat kummitanud, on Paltsi ja Jegorovi hinnangul tööjõupuudus ja võõrtööjõu kvoodi väiksus ja bürokraatlikkus. See on Paltsi sõnul viinud selleni, et Eestisse tuuakse sisse võõrtööjõudu skeemide kaudu, mille pärast jääb Eesti ilma ka maksutulust. Nimelt tõusis sel aastal eriti tugevalt esile skeem, kus kolmandate riikide töötajad – peamiselt ukrainlased – saavad tööloa Poola, kuid tulevad seejärel kohe renditööjõuna Eestisse. Renditööjõust ei ole aga Eestis mitte mingisugust ülevaadet, kuid arvatakse, et selliselt on Eestisse tööle tulnud 5000–10 000 inimest.

Jegorov lubas, et rahandusministeerium tegeleb selle probleemiga aktiivselt. „Alles suhtlesime sel teemal põgusalt ka Poola kolleegidega,“ sõnas ta. Kuigi analüüs on veel pooleli, on Jegorovi isiklik seisukoht see, et sellise skeemiga Eestisse tööle tulnud inimesed peaksid ka Eestis maksu maksma, kuna sisuliselt tulevad nad ju tööle just Eestisse, mitte Poola. Jegorovi sõnul peab lahenduse leidma võimalikult kiiresti, kuna probleem on terav. Võimalik, et esimesi ettepanekuid võib kuulda juba jaanuaris.

Loe pikemalt Äripäevast

Osale arutelus

  • Eliisa Matsalu, Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Arvamused ja blogid

Valdkonna töökuulutused

Teabevara