15. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Hiina alumiiniumitoodangu langus toetab hindu

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Streigid võivad vase hinna uuesti kasvama panna; Glencore toob osa tsingi tootmisvõimsusest tagasi; Hiina alumiiniumitoodangu langus toetab hindu; torujuhtme sulgemine pani toornafta kallinema.

Streigid võivad vase hinna uuesti kasvama panna

Vaseturu analüütikud on oma prognoose üle vaatamas, sest Tšiilis on tulemas kaevanduste jaoks üks ebamugavamaid perioode – palgaläbirääkimised, kirjutab mining.com.

Tšiili uus tööseadustik ja vase hinnatõus on töötajate ootusi tõstnud. Tšiili kaevandused peavad järgmise aasta palgaläbirääkimisi kokku 32 erineva ametiühinguga. See võrdub umbes kolmandikuga kogu riigi tootmisvõimsusest või viiendikuga terve maailma tootmisvõimsusest.

Läbirääkimised võivad tekitada streike ja kaevanduste seiskumist. Kokku on selline oht 40 protsendi tootmisvõimsuse puhul, teatas Barclays pank, kes tõstis sellel nädalal ka vase hinnaprognoosi.

Tootmist on madalate hindade tõttu vähendatud

Tõsi küll, Hiinast oodatakse nüüd väiksemat nõudluse kasvu ja see on viinud vase hinna allapoole 7000 dollari taset. Samas on viimastel aastatel tootmist palju kärbitud ning pakkumine on selle tõttu piiratud, mis on omakorda hindu toetanud.

See tähendab, et igasuguste streikide korraldamine võib turgu kitsendada. Näiteks tänavu toimus streik Tšiilis Escondida kaevanduses ja Indoneesias Grasbergi kaevanduses. Bank of America analüütikud teatasid, et hind võib streigiohu tõttu tõusta uuesti üle 7000 dollari taseme.

Vase hind tõusis sellel nädalal lausa 3 protsenti ja tonn maksis reedeks 6723 dollarit.

Glencore toob osa tsingi tootmisvõimsusest tagasi

Enam kui kaks aastat pärast seda, mil Glencore otsustas enam kui kolmandiku tsingi tootmisest lõpetada, on ettevõte otsustanud külmutatud kaevandused uuesti tööle panna, vahendab Financial Times.

Samas on ebatõenäoline, et see samm tsingi hinnale erilist mõju avaldab. Tsink on pärast kaevanduste sulgemist kallinenud lausa 90 protsenti.

Glencore teatas teisipäeval, et plaanib järgmisel aastal uuesti avada Austraalias asuva Lady Loretta kaevanduse, kus tootmisvõimsus on 160 000 tonni aastas. Samas teatas Glencore, et tsingi globaalne tootmine peaks järgmisel aastal vähenema 15 000 tonni võrra. 2019. aastal peaks tootmine ulatuma 1,16 miljoni tonnini, mis on 2017. aasta tasemest 5 protsenti enam.

„Me toome tootmise tagasi siis kui turg seda nõuab,“ ütles Glencore’i tegevjuht Ivan Glasenberg. „Me ei tekita hindadele negatiivset efekti.“

Analüütikute jaoks oli üllatav, et tootmist nõnda vähe tõstetakse. Nad ootasid, et 500 000 tonnisest tootmisvõimsusest, mis külmutati, tuuakse tagasi pool.

Tsingi hind tõusiski nädalases võrdluses 1,9 protsenti ja tonn maksab 3168 dollarit.

Tsingi pikaajaline hinnagraafik ($/tonn). Allikas: Financial Times.

Teistest toorainetest kallines rauamaak 2,3 protsenti ja tonn maksab 68,99 dollarit. Tina hind langes 3,5 protsenti, 18 870 dollarini tonnist. Nikkel tõusis 3,2 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 11 140 dollarit.

Hiina alumiiniumitoodangu langus toetab hindu

Hiina teatas, et nende alumiiniumitootmine langes novembris juba viiendat kuud järjest. Nüüd on tootmine madalaimal tasemel alates 2015. aasta veebruarist, vahendab Reuters.

Maailma suurim alumiiniumitootja tootis novembris 2,35 miljonit tonni metalli, mida on 7,8 protsenti vähem kui oktoobris. Aastatagusega võrreldes vähenes tootmine 16,8 protsenti, selgub valitsuse andmetest.

Esmakordselt Hiina ajaloos palus valitsus põhjapoolsete linnade tootjatel vähendada talvisel kütteperioodil tootmist 30 protsenti. Sellega loodetakse võidelda õhusaaste vastu. Samas on teada, et näiteks maailma suurim alumiiniumitootja – China Hongqiao Group – hoidub sügavate kärbete tegemisest. Selle tõttu pole üleriigiline tootmine nõnda järsult veel langenud.

Jaanuarist novembrini tootis Hiina aga 29,54 miljonit tonni alumiiniumit, mida on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 1,7 protsenti rohkem.

Alumiiniumi hind tõusis nädalaga 1,2 protsenti, 2017 dollarini tonnist.

Torujuhtme sulgemine pani toornafta kallinema

Olulise Põhjamere naftajuhtme ajutine sulgemine pani Brenti toornafta hinna kerkima.

Briti kemikaalitootjale Ineos kuuluva Forties torujuhtme sulgemise põhjuseks on möödunud nädalal avastatud mõra, mille parandamiseks võib firma hinnangul kuluda kolm nädalat. Väljaande Financial Times andmetel jõuab torujuhtme kaudu Ühendkuningriiki 85 naftavälja nafta- ja gaasitoodang ehk pea 40 protsenti kogu Briti Põhjamere toodangust. Nõustamisfirma Wood Mackenzie hinnangul võivad Fortiesi ajutise sulgemisel olla "laiaulatuslikud tagajärjed" Ühendkuningriigi energiatööstusele.

Samas kallines Brenti hind nädala lõikes küllaltki vähe, WTI jäi sisuliselt samale tasemele. Nimelt avaldas Rahvusvaheline Energiaagentuur neljapäeval raporti, millest selgus, et naftapakkumine on praegu viimase aasta kõrgeimal tasemel. See hakkas nädala lõpus hindu survestama.

Brenti toornafta kallines nädala lõikes 0,8 protsenti, 63,44 dollarini barrelist. WTI toornafta odavnes 0,01 protsenti ja barrel maksab 57,4 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077