9. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: kas tööstusmetallide hinnalangus on jälle algamas?

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: kas tööstusmetallide hinnalangus on jälle algamas? Hiina surub vase hinda madalamale; viimase kuu suurim kukkuja on nikkel; kulla hind langes nelja kuu madalaima tasemeni; nafta hind taandub.

Kas tööstusmetallide hinnalangus on jälle algamas?

Bloombergi toorainete indeks on viimase kuu aja jooksul langenud 4,2 protsenti. Nüüd on hinnad ka aasta algusega võrreldes miinuses, mis tähendab, et kui olukord jääb samaks, siis on toorained langenud viimase seitsme aasta jooksul kuuel.

Suurem küsimus peitub selles, kas müügilaine on väiksem tagasilöök pikemaajalises tõusutrendis või mitte. Üks halb märk on see, et investorid ootavad Hiinast järjest väiksemat kasvu, mis peaks ka metallide nõudlust piirama. Riigi püüdlused õhku puhastada ja kinnisvaraturu ülekuumenemist vältida, vähendavad 2018. aastal investeeringuid, selgub Bloombergi eelmisel nädalal tehtud küsitlusest.

Nii energia, metallid kui ka põllumajandustoormed odavnevad. Naftakauplejad võtsid pärast OPECi kohtumist kasumeid ning Ühendriikide bensiinivarud kasvavad.

Viimase kuu suurimate langejate seas on nikkel, maagaas, hõbe ja alumiinium. Allikas: Bloomberg.

Hiina mängib tooraineturgudel jätkuvalt väga suurt rolli ning metallidega kauplejad on hakanud hindadesse sisse arvestama seda, et Hiina majanduskasv saab olema aeglasem, mis omakorda piirab nõudlust.

Hiina investeeringud infrastruktuuri suurenevad järgmisel aastal 12 protsendi võrra, selgub Bloombergi küsitlusest (mediaan). See on tunduvalt väiksem kui selle aasta esimese 10 kuu jooksul, mil investeeringud kasvasid 20 protsenti. See on hakanud survestama vase hinda, mis langes kahe kuu madalaima tasemeni.

Nädala lõikes odavnes vask 3,4 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 6530 dollarit.

Teiste toorainete seas odavnes rauamaak 1,1 protsenti ning tonn maksab 67,41 dollarit. Tsingi hind kukkus 1,5 protsenti ja tina odavnes 0,4 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 3110 ja 19 545 dollarit.

Alumiiniumi hind langes 2,7 protsenti, nikkel odavnes 2,9 protsendi võrra. Kummagi tonn maksab vastavalt 1993 ja 10 790 dollarit.

Kulla hind langes nelja kuu põhja

Kulla hind langes sellel nädalal tublisti ja jõudis ka nelja kuu madalaima tasemeni. Maailmamajanduse seis on hea ning investorid ootavad detsembrikuist intressimäärade tõusu, vahendab MarketWatch.

Kulla hind langes nädalaga kokku 2,3 protsenti, 1247 dollarini untsist. Hõbeda hind vähenes 3,8 protsenti ja unts maksab 15,82 dollarit.

Insignia Consultantsi peaanalüütik Chintan Karnani kommenteeris, et praegu näib kulla hinna väljavaade olevat küllaltki kesine. “USA kaubandusdefitsiit näitab, et USA majandus püsib tugevana vähemalt järgmise aasta esimese kvartali lõpuni. Tugev USA majandus hoiab aga ära kulla hinna kiire tõusu,” selgitas Karnani.

Samuti märkis Karnani, et ka bitcoini tõus võib mängida rolli kulla hinna languses.

Ta lisas, et reedel saabuv tööraport võib anda edasise tõuke kulla hinna langusele, kuna sageli on tööraport üheks oluliseks sisendiks Fedi intressimäärade muutmisele. Kui intressimäärasid aga tõstetakse, tähendab see reeglina ka tugevamat dollarit ning seeläbi muutub kuld teistes valuutades arveldavatele investoritele kallimaks.

Intressid tõusevad

Investorid ootavad ka detsembrikuist intresside tõusu. „Intressitõus on ukse ees ja inimesed on järsku aru saanud, et kuld ei pruugi pikaajaliselt nii atraktiivne enam olla,“ ütles Marex Spectroni väärismetallide kauplemise juht David Govett. „Inimeste mälestused on lühiajalised ja taskud pole väga sügavad.“

Nafta hinnad taandusid veidi

Nafta hinnad olid sellel nädalal langemas, sest USA bensiinivarud kasvasid turgude prognoositust kaks korda kiiremini, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta odavnes 0,4 protsenti ja Brent kukkus 0,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 62,92 ja 57,41 dollarit. Brent kukkus sellel nädalal vahepeal ka 61 dollarini – tegemist on madalaima tasemega alates 2. novembrist.

USA Energia Informatsiooni Administratsioon teatas kolmapäeval, et kodumaised naftavarud langesid 1. detsembril lõppenud nädalal 5,6 miljoni barrel võrra. See oli prognoositust (4,1 miljonit) veidi suurem.

Bensiinivarud suurenesid aga lausa 6,8 miljoni barreli võrra, selgub EIA andmetest. S&P Global Platts oli prognoosinud, et bensiinivarud kasvavad 2,7 miljoni barreli võrra.

„Naftavarud vähenesid eelkõige rafineerimistehaste nõudluse tõttu. Selle mõju on aga täielikult ära nullinud bensiinivarude järsk suurenemine,“ ütles ClipperData tooraineuuringute juht Matt Smith.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077