28. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kellele ei laiene Eesti sisserändekvoot?

Välistööjõukvoot on 1% alaliselt Eestis elavatest inimestest.
Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti tänavune välistööjõu kvoot sai täis juba poole aasta peal: sel aastal oli see 1317 ehk 1% alaliselt Eestis elavatest inimestest, kirjutab Äripäev.

Kuigi kvoodi täitumine on problemaatiline mitmes valdkonnas, on ka hulk välisspetsialiste, keda ei arvutata sisserändekvoodi alla ja kes saavad jätkuvalt Eesti elamisluba taotleda. Lisaks on mõni alternatiivne viis, kuidas ettevõtted saavad välisspetsialiste Eestisse tööle võtta.

Esmalt saavad Eestisse tööle tulla kõik Euroopa Liidu kodanikud, sest neid ei arvestata kvoodi alla. Riikidest on kvoodi alt väljas veel Ameerika Ühendriikide ja Jaapani kodanikud. Tööga seotult on olulisemad erandid Eestis õppivad kolmandate riikide kodanikud (sh ka need, kes just ülikooli lõpetasid), spetsialistid iduettevõttes töötamiseks ning spetsialistid, kes täidavad info-ja kommunikatsioonitehnoloogia erialast ametikohta.

Sisserände piirarvu täitumise arvutamisel ei arvestata järgmisi isikuid:

eestlane;Eesti kodaniku, eestlase ja Eestis elamisloa alusel elava välismaalase abikaasa, kellele antakse elamisluba elama asumiseks abikaasa juurde;Eesti kodaniku, eestlase ja Eestis elamisloa alusel elava välismaalase alaealine ja täisealine laps, vanem ja vanavanem ning eestkostetav, kellele antakse elamisluba elama asumiseks lähedase sugulase juurde;välismaalane, kellele antakse elamisluba õppimiseks;välismaalane, kellele antakse elamisluba töötamiseks teadusliku tegevuse eesmärgil tingimusel, et tal on selleks erialane ettevalmistus, või õppejõuna Eestis õigusaktidega kehtestatud nõuetele vastavas õppeasutuses;välismaalane, kellele antakse elamisluba kriminaalmenetluses osalemiseks;välismaalane, kellele elamisloa andmine on põhjendatud ega kahjusta Eesti riigi huve ja kes asus Eestisse elama enne 1990. aasta 1. juulit ega ole pärast nimetatud tähtaega lahkunud elama mõnda teise riiki;Ameerika Ühendriikide kodanik;Jaapani kodanik;välismaalane, kellele on elamisluba antud, arvestades sisserände piirarvu täitumist, ja kes ei ole pärast seda lahkunud elama mõnda teise riiki;välismaalane, kellele on antud elamisluba õppimiseks, kui ta taotleb elamisluba mis tahes alusel;välismaalane, kellele on antud elamisluba käesoleva paragrahvi punktis 2 või 3 nimetatud alusel, kui ta taotleb elamisluba mis tahes alusel;välismaalane, kellele antakse elamisluba püsivalt Eestisse elama asumiseks;välismaalane, kellele antakse elamisluba töötamiseks info- ja kommunikatsioonitehnoloogia erialasel ametikohal;välismaalane, kellele antakse elamisluba töötamiseks iduettevõttes;välismaalane, kellele antakse elamisluba ettevõtluseks seoses iduettevõtlusega;välismaalane, kellele antakse tähtajaline elamisluba ettevõtluseks suurinvestorina.

Allikas: Välismaalaste seadus, §115

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077