24. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Hiina loobub kaubandusest Põhja-Koreaga

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaak kallines järsult; akude buumi tõttu tekkinud nikli hinnatõus sai läbi; Hiina loobub kaubandusest Põhja-Koreaga; plaatinaturg peaks järgmisel aastal jõudma defitsiiti; nafta hinnad jälle tõusmas.

Rauamaak kallines järsult

Rauamaagi hind jõudis kolmapäeval mitme kuu kõrgeima tasemeni, sest Hiina terasehinnad on kasvamas, vahendab Business Insider Australia.

Neljapäeval tõusis rauamaagi hind (Qingdao sadam) 4,3 protsenti. Nädala lõikes kallines rauamaak lausa 8,1 protsenti, 67,69 dollarini tonnist. Tegemist on kõrgeima tasemega alates septembri keskpaigast.

Terase futuurid kallinesid järsult, mis aitas tõusta ka rauamaagil ja kivisöel. Neljapäeval kallinesid Shanghais 2018. aasta maikuu terasefutuurid 2,3 protsenti, 3817 jüaanini. Sellele aitasid kaasa varude vähenemine ja terasetootmise kärpimine.

Tõenäoliselt arvatakse, et pärast terasetootmise vähendamist hakkab nõudlus toormete järele kiiresti tõusma.

Akude buumi tõttu tekkinud nikli hinnatõus sai läbi

Turud on nüüd aru saanud, et elektriautode buum ei tõsta nikli nõudlust märkimisväärselt veel järgmise paari aasta jooksul. Samal ajal on Hiina nõudluse kasv aeglustunud ning pakkumine kasvab. See on hinnad uuesti langema pannud, kirjutab Reuters.

Londoni metallibörsil kaubeldava nikli hind tõusis juunist kuni 1. novembrini 50 protsenti, 13 030 dollarini tonnist, mis on viimase kahe aasta kõrgeim tase. Tõus baseerus suuresti ootusel, et elektriautode patareidega seotud nõudlus peaks järsult kasvama.

Alates sellest on nikkel kukkunud tagasi 11 930 dollarini tonnist. Tõsi, viimase nädalaga kallines metall 5 protsenti ja taastus veidi.

Wood Mackenzie analüütikud prognoosivad, et elektriautode akudega seotud nikli nõudlus tõuseb 2025. aastaks 220 000 tonnini. Eelmisel aastal oli see nõudlus 40 000 tonni.

Ülemaailmne nõudlus, mis ulatub tänavu umbes 2 miljoni tonnini, peaks selle tõttu kasvama 2025. aastaks 2,2 miljoni tonnini.

„Järgmise paari aasta jooksul nikli pakkumine akude sektorit siiski ei mõjuta,“ ütles niklitootja Nornickeli turunduse juht Anton Berlin. Ta lisas, et järgmise viie aasta jooksul peaks nõudlus ja pakkumine olema tasakaalus. „Me näeme, et varud on olemas, seega on turul piisavalt metalli, et 2022. aastani nõudlust rahuldada.“

Plaatina turg peaks jõudma defitsiiti

Maailma Plaatina Investeeringute Nõukogu (World Platinum Investment Council) teatas oma uues kvartaliraportis, et plaatinaturg peaks jõudma 2018. aastal defitsiiti, sest nõudlus kasvab, vahendab mining.com.

Üleüldine pakkumine peaks järgmisel aastal langema 1 protsendi võrra, sest Lõuna-Aafrikas väheneb tootmine 2 protsenti ning selle aasta teises pooles on mitmeid kaevandusi kinni pandud.

Ülemaailmne nõudlus peaks kasvama aga 2 protsenti (võrreldes 2017. aastaga). Plaatinaga seotud ehete nõudlus suureneb 3 protsenti, mis on esimene tõus alates 2014. aastast. Tööstuses kasvab nõudlus aga lausa 9 protsenti.

Autotööstuses peaks nõudlus langema 1 protsendi või püsima stabiilsena. Plaatina untsihind odavnes nädalaga 0,1 protsenti, 936 dollarini.

Teistest toorainetest kallines vask 3,4 protsenti ja tina lisas 0,4 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 6963 ja 19 420 dollarit. Alumiinium lisas 0,5 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 2113 dollarit. Tsingi hind tõusis aga 3 protsenti, 3238 dollarini tonnist.

Hiina loobub kaubandusest Põhja-Koreaga

Hiina ei importinud Põhja-Koreast oktoobris rauamaaki, pliid ega kivisütt, sest kehtima hakkasid uued sanktsioonid, kirjutab Reuters.

Samal ajal loobus Hiina diisli, bensiini ja maisi eksportimisest Põhja-Koreasse, selgub reedel avaldatud andmetest.

ÜRO kehtestas tuumariigile sanktsioonid 5. septembril – sellega keelati Pyongyangil kivisöe, rauamaagi, plii ja meretoidu müümine välismaal.

Ühtlasi langes Hiina üleüldine kaubandus Põhja-Koreaga madalaima tasemeni alates veebruarist, sest import langes mitme aasta põhja. Süüdlaseks peetaksegi peamiselt ÜRO sanktsioone. Sanktsioonide eesmärk on vähendada Põhja-Korea 3 miljardi dollari suurust ekspordikäivet kolmandiku võrra.

Veel eelmisel aastal ostis Hiina Põhja-Koreast 22,5 miljonit tonni kivisütt, mille väärtus ulatus 2 miljardi  dollarini. Vastu saadeti riigile 120 miljoni dollari eest kütust, mida kasutati põllumajanduses, transpordis ja sõjaväes.

Nafta hinnad jälle tõusmas

WTI toornafta hind on lähedal viimase kahe ja poole aasta kõrgeimale tasemele, sest Oklahomas on tähtsa torujuhtme töö häiritud, vahendab MarketWatch.

WTI toornafta hind tõusis nädalaga 4,5 protsenti, 58,49 dollarini barrelist. Brent kallines 2,4 protsenti ja barrel maksab 63,48 dollarit. Kahe ja poole aasta tippudest on puudu vaid mõned sendid. Tänavu on mõlemad kallinenud rohkem kui 8 protsenti.

Keystone’i torujuhtme operaator TransCanada teatas teisipäeval, et novembri lõpuni väheneb nende torujuhtme kaudu transporditava nafta maht 85 protsenti. Lõuna Dakotas lekkis eelmisel nädalal 5000 barrelit naftat.

Torujuhtme rikkega kaasneb häid ja halbu uudiseid. See võib USA varusid vähendada, aga Ühendriikide tootjad saavad kõrgematest hindadest indu – nad hakkavad tõenäoliselt toodangut suurendama, ütlevad analüütikud.

Kolmapäeval teatas Energia Informatsiooni Administratsioon (EIA), et Ühendriikide naftavarud langesid 17. novembril lõppenud nädalal 1,9 miljoni barreli võrra.

Rotterdami 95 bensiini hind reageeris järsu tõusuga – bensiin kallines 7 protsenti ja tonn maksab juba 638,75 dollarit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077