Autor: Tööstusuudised.ee • 15. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eleoni tuulik liigub tootmisrekordi kursil

Eleon 3M116 tüüpi tuulik.
Foto: Martin Ilustrumm
Saaremaal asuv seitsme tuulikuga 6MW Salme tuulepark on 10 kuu jooksul tootnud 15 gigavatt-tundi elektrit, millest kodumaisel tehnoloogial baseeruv Eleon 3M116 tüüpi tuulik 9,68 gigavatt-tundi, liikudes uue tootmisrekordi kursil.

„Kui veel paar kuud on jäänud aasta lõpuni minna, siis Eleon 3M116 tüüpi tuulik on selgelt tootmisrekordi kursil, ületamaks möödunud aastal saavutatud 11,3 gigavatt-tunni tähist. Põhjuseks on parem tuuleaasta, kuid see poleks võimalik ilma tuuliku suurepärase töökindluseta. Eleon tuuliku töökindlus on 10 kuu lõikes 99,83%, mis on sisuliselt maksimumilähedane ja teisest kategooriast võrreldes teiste Eestis asuvate välismaiste tuulikutega,“ ütles Eleon AS juhatuse liige Oleg Sõnajalg pressiteates. 

3MW võimsusega Eleon tüüpi tuulik on 10 kuuga tootnud Salme tuulepargis 1MW võimsusühiku kohta 3227 MWh, mis on võrreldes teiste samas pargis olevate välismaiste Enercon ja Vestas tuulikutega 1,8 korda parem näitaja. Kui seda numbrit võrrelda näiteks Enefit Taastuvenergia tuulikutega Eestis, siis suutis Eleoni tuulik toota keskmiselt 2,1 korda rohkem elektrienergiat 1MW kohta.

Lisaks Eleon 3M116 tüüpi tuulikule plaanib AS Eleon koos rahvusvaheliste partneritega 38 miljoni eurose projektiga arendada enam kui 10-megavatise võimsusega Mammout tuuliku, mille välja töötamiseks loodab ettevõte saada Euroopa Komisjonilt rahastamisotsuse järgmise aasta alguses.

Käesoleva aasta kevadel esitas Eleon AS riigivaraseaduse alusel taotluse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile Tootsi tuulepargi hoonestamiseks Eleon tuulikutega ettevõtluskeskkonna arendamiseks Eesti majandusarengule oluliste investeeringute tegemise eesmärgil. Taotlus on käesoleval hetkel menetluses ja ettevõte loodab positiivsele lahendusele.   

Eleon AS on 2007. aastal asutatud ettevõte, mis on välja arendanud ja toodab Eestis multimegavatt-klassi elektrituulikuid. Esimene Eleon tehnoloogial baseeruv 3M116 tuulik püsitati 2013. aastal Saaremaal. Tuulik on läbinud võrgukatsetused juba 2014.a. suvel, näidanud nelja aasta jooksul väga head töökindlust ja seeriatootmine käivitunud. Samuti on rajamisel 30 Eleon tuulikuga tuulepark Aidu karjääri alal Ida-Virumaale.

 

NB! Oleg Sõnajalg osaleb tänavusel Energia aastakonverentsil toimuvas arutelus "Kuidas jõuda taastuvenergia kasutamisel järgmisele tasemele?". Soodushind kehtib veel vaid kuni 16. novembrini! Registreeri ja tutvu programmiga SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077