Autor: Tööstusuudised.ee • 14. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palo: järgmisel kolmel aastal on fookuses tööstuse digipööre ja e-residentsuse võimendamine

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.
Foto: Andras Kralla
Täna kiideti valitsuse majandusarengu komisjonis heaks majandusministeeriumi loodud IKT arenguprogramm, mille fookuses on tööstuse ja ehituse digipööre ning e-residentsuse projekti laiendamine. Samuti jätkub e-Eesti võimestamise programmi vahenditest 2000 IT-spetsi Eestisse toomine ja IKT-alase teadusarenduse edendamine.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo sõnul on järgmisel aastal käivitatava e-Eesti võimestamise programmi eesmärk IKT-sektori ja digimajanduse arengu hoogustamine, teatas MKM.

„Eesti on küll maailmas tuntud riiklike e-teenuste laialdase kasutuse poolest, aga tööstuse digitaliseerimine ja digiehitus on seni vaeslapse osasse jäänud. Seda tõid välja nii erinevad valitsuse asjatundjad kui erasektori IT-ekspertidest koosnev nõukoda, kellega koostöös arenguprogramm valmis. Eesti töötleva tööstuse lisandväärtus on Euroopa keskmisest näitajast ligi poole kehvem, 55% ning see mahajäämus ei kao niisama lihtsalt. Riik peab tööstuse digitaliseerimisele õla alla panema,“ kommenteeris minister Palo.„Tööstuse ja majanduse digitaliseerimise, IT-spetsialistide Eestisse meelitamise ja e-residentsuse investeeringute abil saame kokkuvõttes Eestisse luua uusi kõrgepalgalisi töökohti. Lisaks loome soodsa pinnase selliseid töökohti pakkuvate ettevõtete juurde tekkimisele. IKT-arenguprogrammi tulemusi saame järgmise kolme aasta jooksul hinnata sellest lisanduva märkimisväärse maksutulu põhjal,“ ütles minister Palo.IKT arenguprogrammi kogumaht on 28 miljonit eurot, 2018. aastal investeerib riik 8 miljonit ja edaspidi 10 miljonit eurot aastas. Peamisteks eesmärkideks on tuua 2020. aastaks Eestisse 20 000 e-residendi ettevõtet, mis toovad kokku Eestisse aastas üle 86 miljoni euro. Samuti on plaanis tuua juurde 2000 kõrgepalgalist IT-spetsialisti, liikuda jõuliselt edasi tööstuse ja ehituse digitaliseerimisega ning võimendada suurima potentsiaaliga teadusarendusprojekte, teiste seas näiteks andmekaeve ja küberkaitse vallas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077