20. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Hiina valitsuse tegevus toetab ka edaspidi alumiiniumit

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: Hiina valitsuse tegevus toetab ka edaspidi alumiiniumit; terase nõudlus peaks maailmas aeglustuma; pallaadiumil erakordselt hea aasta; allikad: OPEC pikendab naftalepet, nafta ja bensiin kallinesid.

Hiina valitsuse tegevus toetab ka edaspidi alumiiniumit

Hiina valitsuse kampaania saastatuse vähendamiseks ning üleliigse tootmise kaotamiseks tähendab, et sealne alumiiniumitootmine langeb aasta lõpuks 10 protsenti, mis peaks täiendavalt alumiiniumi hindu toetama, vahendab Reuters.

Kardeti, et mõju võib olla veelgi suurem, sest Hiina alumiiniumitootja Hongqiao Group pidi esialgu sellel talvel vähendama toodangut 30 protsendi võrra. Kärped saavad olema aga tunduvalt väiksemad.

Hiina moodustas eelmisel aastal üle poole maailma alumiiniumitoodangust – kokku toodeti peaaegu 59 miljonit tonni alumiiniumit, selgub Londonis tegutseva Rahvusvahelise Alumiiniumi Instituudi andmetest.

Reutersi küsitlusest selgub, et Põhja-Hiinas võib alumiiniumitootmine langeda neli kuud kestva kütteperioodi ajal miljoni tonni võrra. Kui see ümber arvestada aasta lõikesse, siis peaks tootmine vähenema 3 miljoni tonni võrra. Lisaks sellele on juba praegu suletud 3-4 miljoni tonni jagu tootmist.

Hiinas tõusis alumiiniumi hind 7 aasta kõrgeima tasemeni ja ületas 17 000 jüaani taseme (2581 dollarit). Londoni metallibörsil kallines alumiinium nädalaga 0,3 protsenti, 2153 dollarini tonnist.

Terase nõudlus peaks maailmas aeglustuma

Globaalne terasenõudluse kasv peaks järgmisel aastal aeglustuma 1,6protsendini, teatas Maailma Terase Assotsiatioon (Worldsteel) esmaspäeval.

Järgmisel aastal peaks nõudlus ulatuma 1,648 miljardi tonnini, sellel aastal oli nõudlus 1,622 miljardit tonni, teatas assotsiatsioon.

„Globaalse majanduse riskid on teatud määral ära hajunud. Riskide poolest on tegemist parima aastaga alates 2008. aasta finantskriisist,“ teatas Worldsteel. „2018. aastal saab kasv olema aga tagasihoidlik, peamiselt Hiina majanduse aeglustumise tõttu.

Terasetööstus näitab suurel määral ka seda, milline on maailmamajanduse tervis. 2015. aasta detsembrist, mil hind jõudis 12 aasta põhja, on terase globaalsed hinnad kallinenud umbes 50 protsenti.

Nõudluse kasvu aeglustumine survestab tõenäoliselt täiendavalt rauamaagi hinda. Just rauamaaki kasutatakse terase tootmiseks. Nädala lõikes kallines rauamaak 1,3 protsenti ja tonn maksab 60,88 dollarit.

Teistest toorainetest odavnes tsink 4,2 protsenti ja tina kaotas 4,3 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 3114 ja 19 850 dollarit.

Nikkel kallines aga 3 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 11 740 dollarit.

Pallaadiumil erakordselt hea aasta

Kullal on hea aasta, aga mitte nii hea nagu pallaadiumil, mis on tänavu kallinenud peaaegu 50 protsenti, vahendab CNN Money.

Pallaadiumi hind jõudis esmaspäeval 1005 dollarini untsist, mis on viimase 16 aasta kõrgeim tase. Väärismetalli kasutatakse peamiselt autodes, elektroonikas, hambaravis ning juveelides. Analüütikute sõnul on hinnatõusu taga tugev nõudlus ning piiratud pakkumine.

Hinnatõusu on põhjustanud fundamentaalnäitajad

„Me oleme veendunud, et pallaadiumi hinnatõusu on põhjustanud fundamentaalnäitajad,“ ütles UBSi strateeg Joni Teves. Ta lisas, et viimase viie aasta jooksul on pallaadiumist pidevalt puudus olnud, nõudlus püsib aga kõrge, eriti Aasias.

UBSi andmetest selgb, et 78 protsenti pallaadiumi nõudlusest tuleb sellel aastal autoturult. Materjali kasutatakse heitgaasidega seotud juppides ning metall aitab muuta emissioone ohutumaks.

Viimasel ajal on järjest rohkem müüdud bensiiniautosid, peamiselt USAs ja Hiinas. Pallaadiumit kasutataksegi peamiselt bensiinimootoris.

Tõsi, pallaadium ei ole ainuke metall, mis on viimasel ajal kiiresti kallinenud. Ka alumiinium, nikkel ja vask on 2016. aasta algusest kiiresti tõusnud.

Nädala lõpus hakkas palaadiumi hind siiski langema ning kogu nädala lõikes odavnes väärismetall 1,6 protsenti, 965 dollarini untsist.

Teistest väärismetallidest odavnes kuld 1protsendi ja hõbe kukkus 0,8 protsenti. Kummagi unts maksis reedeks vastavalt 1283 ja 17,15 dollarit. Plaatina odavnes 1,7 protsenti ja unts maksab 922 dollarit.

Allikad: OPEC pikendab naftalepet

Allikate sõnul on OPEC-i naftaleppes osalejad omavahel kokku leppinud, et lepe pikeneb üheksa kuu võrra, kirjutab Reuters.

Kui see nii ka on, siis peaks leppe pikendamine toetama nafta hindu. Spekulatsioonid aitasid juba sellel nädalal naftal kallineda – WTI lisas 0,6 protsenti ja Brent tõusis 1,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 57,46 ja 51,55 dollarit.

Praegu kehtib naftalepe kuni uue aasta märtsikuu lõpuni. Kui leppega otsustatakse jätkata, tähendaks see, et tootmiskärped kehtivad kogu järgmise aasta. Sealjuures on allikad pea kindlad, et novembris toimuval OPECi-i kohtumisel veel leppe pikendamist ametlikult ei arutata. Ilmselt jõutakse selleni alles märtsis.

Kaks allikat viitasid Reutersile sealjuures, et kärpeid suurendada ei plaanita ning jäädakse senise 1,8 miljoni barreli juurde päevas.

Rotterdami 95 bensiini hind kallines 1,4 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 561 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077