13. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: nafta hind tõusis, bensiin odavneb edasi

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: nikli hind tõusis üle 8 protsendi; Tšiili ootab vase mõõdukat hinnatõusu; tsink odavnes; Trumpi säuts pani kulla hinna tõusma; nafta hind tõusis, bensiin odavneb edasi.

Nikli hind tõusis üle 8protsendi

Nikli hind tõusis sellel nädalal tublisti, sest dollar taandus ning terase hinnad kasvavad, vahendab Reuters.

Nikli hind kallines nädalaga lausa 8,2 protsenti ning tonn maksab praegu juba 11 395 dollarit.

Toorainet toetas terase hinnatõus ning dollari taandumine. Hinnatõusu ei suutnud ära hoida ka kehvad uudised Hiinast – nimelt kasvas sealne teenindussektor viimase 21 kuu madalaimas tempos.

„See tõus on veidi üllatuslik, arvestades seda, et Hiina andmed olid nõrgad,“ ütles investeerimisfirma ETF Securitiesi toorainete strateeg Nitesh Shah.

Terase turg mõjutab märkimisväärselt nikli hinda, sest metalli kasutatakse peamiselt terasesektoris.

Tsink odavnes 1,2 protsenti, 3250 dollarini tonnist, vaatamata sellele, et viimasel ajal on metallil mitmeid hindu toetavaid faktoreid.

Tsingi hind on viimastel kuudel tõusnud, sest turgudele tekitab muret pakkumise vähenemine ning mitmete suurte kaevanduste sulgemine. See on tsingi tootmist märkimisväärselt piiranud.

Tšiili ootab vase mõõdukat hinnatõusu

Maailma suurima vasetootja Tšiili valitsus teatas, et ootab 2017. aastal vase hinnatõusu, vahendab Reuters.

Vase hind on viimastel kuudel kiiresti tõusnud, sest Hiina nõudlus püsib tugev. Hinnatõus on Lõuna-Ameerika riigi jaoks väga hea, sest lausa 10-15 protsenti riigi SKP-st moodustab vase kaevandamisega seotud majandus.

Vase hind jõudis septembris 3,18 dollarini naelast, mis on ligi kolme aasta kõrgeim tase. Praegu tuleb naela eest välja käia 3,05 dollarit.

Londoni metallibörsil kallines vask aga 2,8 protsenti ning tonn maksab 6887 dollarit. Mõned nädalad tagasi ületas vask ka 7000 dollari piiri.

Teistest toorainetest odavnes rauamaak 3,4 protsenti ning tonn maksab juba 60,09 dollarit. Tina hind langes 1protsendi ning alumiinium odavnes 1,2 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 20 740 ja 2146 dollarit.

Trumpi säuts pani kulla hinna tõusma

Kulla hind hakkas sellel nädalal uuesti kallinema, sest USA ja Põhja-Korea poliitilised pinged on jälle teravnenud, vahendab MarketWatch.

Detsembrikuu kullafutuuride hind tõusis nädalaga 2,1 protsenti, 1296 dollarini untsist. Eelmisel nädalal kukkus kulla hind 0,8 protsenti ning tegemist oli juba neljanda järjestikuse nädalaga, mil kuld odavnes.

Hõbeda hind on kallines lausa 4 protsenti ning untsi eest tuleb välja käia 17,28 dollarit.

Väärismetallid on viimastel päevadel investorite jaoks atraktiivsemaks muutunud, sest Ühendriikide ja Põhja-Korea vahelised pinged on jälle teravnenud. Trump kirjutas laupäeval Twitteris, et mitte miski pole Põhja-Korea puhul töötanud, leppeid rikutakse ning USA läbirääkijad tehakse lolliks. „Vabandust, aga ainult üks asi töötab,“ säutsus Ühendriikide president.

Kardetakse, et taoline väljaütlemine võib tekitad uuesti terava vastasseisu. Põhja-Korea juht Kim Jong Un ütles enne Trumpi ütlusi, et nende tuumaprogramm kaitseb riigi iseseisvust.

„Kui USA läheb Põhja-Koreaga sõtta, siis nad on seal sõjas üksi, sest mitte ükski riik ei toeta veel agressiooni. Investorid hakkaks kohe riske maandama,“ ütles Think Marketsi analüütik Naeem Aslam. „See on kulla hinda surunud hiljutisest põhjast (1260 dollarit) tunduvalt kõrgemale.“

Teistest väärismetallidest kallines plaatina 2,2 protsenti ja pallaadium lisas 3,6 protsenti. Kummagi unts maksis reede pärastlõunaks vastavalt 938,6 ja 980,1 dollarit.

Nafta hind tõusis, bensiin odavneb edasi

Nafta hinnad olid sellel nädalal tõusuteel, sest OPEC prognoosib 2018. aastaks kõrgemat nõudlust ning Kurdistanis on poliitiline olukord teravnenud.

Naftat tootvaid riike ühendav OPEC prognoosib, et 2018. aastal saab naftanõudlus olema oodatust suurem ning organisatsiooni tootmiskärped aitavad samuti ülepakkumist ära kaotada.

Ühendriikide tootjad tõstavad oma toodangut väga kiiresti, aga see ei ole tõenäoliselt piisav, et hindu kiiresti langema panna. „Ma arvan, et turg suudab täiendava 2 miljoni barreliga päevas toime tulla. Just nii palju tuleb USAst eksporti juurde,“ ütles Glencore’i naftakauplemise juht Alex Beard Reutersile. Ma ei usu, et turul oleks palju kaotajaid.“

Iraak võib Kurdistani rünnata

Lisaks sellele teatas selle nädala alguses Kurdistani Regionaalne Valitsus (KRG), et Iraagi valitsusväed ning Iraani poolt treenitud kaitseüksused plaanivad naftarikast Kirkuki regiooni rünnata.

Tõsi, Iraagi sõjaväe pressiesindaja lükkas väited tagasi, aga nafta hinnale mõjus see siiski positiivselt.

WTI toornafta kallines sellel nädalal 1,9 protsenti nign Brent lisas 0,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 56,83 ja 51,23 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 2,4 protsenti ning tonn maksab juba 553 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077