10. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Anne Mere: tööandjad on palgarallis ise süüdi

HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere.
Foto: Andres Haabu
Äripäeva peadirektor Igor Rõtov uuris HKScani Balti üksuse juhilt Anne Merelt, kuidas lihatööstusesse buumi ajal töökäsi leida. HKScanil on Eestis 1200 töötajat ning käive 160 miljonit.

Eile nentisid toiduainetööstuse liidu liikmed oma pressiüritusel, et tööjõuturuga on probleem: inimesed tahavad aina palka juurde, aga ega neid inimesi kuskilt võtta ole.

Vastab tõele, et viimase aasta jooksul on tööjõuturg meie jaoks probleemsemaks muutunud. Ja tööjõukulud on meil toorainekulu kõrval suuruselt teine artikkel. Nii et kõik väiksemadki muudatused avaldavad seal väga suurt võimendust just seetõttu, et meil on kokku 1200 töötajat.

Millest siis selline olukord on tekkinud? Väidate, et palgatõus takistab tootlikkuse kasvu – seda me kõik teame. Aga mis mind üllatab, on see, et te ütlete, et tööandjad ise tekitavad palgaralli. Mina olen seni arvanud, et palgaralli tekitab ikka turg?

Jah, see on selline intrigeeriv väide, aga kui vaadata statistikat, siis teises kvartalis kasvas brutopalk 6,8 protsenti. Kuskilt need numbrid ju tulevad – keegi maksab suuremat palka. Aga eks selle taga ole turuolukord. Ma olen mõelnud, et see tuleb sellest, et inimesi ei saa enam tööle läbi normaalsete kanalite – kuulutuste. Nüüd on mindud selle peale, et ostetakse töötajaid üle. Mis iganes töökoha võtad: ütleme, et meil on palk 1100 eurot kuus, aga siis tuleb naabrusest konkurent, kes maksab 1300 eurot kuus. Ega meil uut töötajat 1100 euroga saada on väga raske.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077