5. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kirjaneni õpetlik viga

Raul Kirjanen.
Foto: Andras Kralla
Esimest korda Äripäeva Rikaste TOPi etteotsa jõudnud Graanul Investi suuromanik Raul Kirjanen tõdeb, et raha ei võrdu õnnega ning kirjeldab, millise valusa, kuid õpetliku vea sel aastal juhina tegi.

Kui kõne alguses selgub, et ajakirjanik soovib vestelda Rikaste TOPist, kostab Kirjanen, et ei taha sellest rääkida. „Ohoh!“ on seejärel Kirjaneni siiras kergelt naerune emotsioon, kui kuuleb, et maandus edetabelis seekord esikohale. „Väga vahvad rehkendused on teil. Saatke küsimused meili teel, aga muidugi ütlen kohe ära, et TOPis olemine ei eruta mind kuidagi. See on väga spekulatiivne.“

Peale esikoha saavutamise kuulub Kirjanen sel aastal Rikaste TOPis ka kõige kiiremini vara kasvatanud ettevõtjate sekka. Aastaga kasvas Kirjaneni vara väärtus Äripäeva arvutuste põhjal peaaegu 80 miljoni euro võrra.

Järgneb intervjuu Raul Kirjaneniga:

Äripäev hindas teie ettevõtlusvara väärtuseks 226,7 miljonit eurot, mis tõstis teid kaheksandalt kohalt esimeseks. Kas arvutus on teie hinnangul täpne?

Ei oska praegu hoobilt kommenteerida, eraettevõtte väärtuse hindamine on küllaltki spekulatiivne. Suurusjärk on tõenäoliselt õige.

Millised on olnud Graanul Investi suurimad õnnestumised mullu ja sel aastal?

Lõpetasime just Osula koostootmisjaama käikuandmise. Hästi on läinud metsaettevõtetel, ka grupina oleme äärmiselt keerulises turusituatsioonis suutnud küllaltki hästi hakkama saada. Igal aastal ei saagi vau-projekti teha.

Meie värsked huvid on seotud uute turgude ja natuke teiste toodetega – puidukeemia ja võimalike uute energiaprojektidega Euroopas. Kokkuvõttes on hea meel, et saime kenasti hakkama vahepealse keerulise turusituatsiooniga ja loodame oma potentsiaali realiseerida oluliselt paremini järgmisel aastal.

Mäletan, et paar aastat tagasi rääkisite, et julgete vabandust paluda ja vigu tunnistada ning olgu visiitkaardil kirjas tegevjuht või mõni teine ametinimetus, on vigade tegemine loomulik. Millised on teie vead aasta aja jooksul olnud?

Üks selgelt minu initsiatiivil ettevõttes veetav projekt oli Belgia energiaprojekt. Lähtusime oma strateegilisest ambitsioonist ja kaardistasime riske ning proovisime neid igal moel maandada, aga kotermann kargas lõpuks ikka nurga tagant välja. Olime selle aasta alguses sunnitud projekti arendamise lõpetama, millest on kahju, sest see olnuks väga huvitav.

Samas äkki õigel ajal pistiku seinast väljatõmbamine ja riskile piiri panemine on pikas viskes hoopis õnnestumine. Eks seda näitab aeg.

Kelle otsa sa ettevõtte juhina ikka vaatad – peeglisse. Minu poolt suur viga ja paljudele meeletu hulk kulutatud energiat, aga mis peamine: meeletu kogemus ettevõtte ja inimeste jaoks. Kui järgmine kord midagi sellist ette tuleks, siis teeks juba kindlasti ära.

Pikemalt loe Äripäevast

Autor: Marge Väikenurm, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077