Autor: Tööstusuudised.ee • 28. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Utilitas avas Eesti suurima biomassil töötava koostootmisjaama

Utilitase uus koostootmisjaam.
Foto: Utilitas
Eesti energiakontsern Utilitas avas täna Tallinnas uue koostootmisjaama, mille ehitusmaksumuseks kujunes ligi 65 miljonit eurot.

Eesti suurim kodumaisest taastuvkütusest soojust ja elektrit tootev jaam katab ligi 20 protsenti Tallinna kaugküttetarbijate soojusvajadusest ning annab elektrit ligi 50 000-le kaugküttega kodumajapidamisele, teatas ettevõte. 

„Uus koostootmisjaam on Utilitase viimase aja mahukaim investeerimisprojekt. Tänu sellele toodetakse nüüd suurem osa Tallinna soojusest mittefossiilsetest kütustest ning 40 protsenti tarbitavast soojusekogusest tuleb Utilitase koostootmisjaamadest. Kaugküte on kahtlemata kõige keskkonnasäästlikum ja tõhusam kütteviis linnades, kuna kohalik taastuvkütus tagab energiatootmise sõltumatuse ja stabiilse soojushinna klientidele,“ ütles Utilitase juht Priit Koit pressiteates. 

Utilitase koostootmisjaamad on ühendatud Tallinna kaugküttevõrguga, mis võimaldab ära kasutada elektri tootmisel tekkiva soojuse hoonete kütmiseks ja tarbevee soojendamiseks. „Nii saavutab kaugküttevõrguga ühendatud jaam energia tootmisel ligi 100-protsendilise kasuteguri. See on ligi kolm korda kõrgem kui linnadest kaugel asuvates elektrijaamades,“ selgitas Koit. Koostootminetagab primaarenergia maksimaalse ärakasutamise ning vähendab märgatavalt heitekogust. „Väo energiakompleksis biokütuste kasutamisega hoiame igal aastal ära 480 000 tonni CO2-heite paiskumist atmosfääri – just nii palju rohkem tekiks süsihappegaasi, kui toota sama kogus energiat gaasist ja põlevkivist,“ lisas Koit.

Jaama kütusena kasutatakse kohaliku metsa- ja puidutööstuse jääkidest valmistatud haket. Tallinnas Väo piirkonnas asuva koostootmisjaama soojuslik võimsus on 76,5 MW ja elektriline võimsus 21,4 MW. Jaam varustab soojusenergiaga lisaks Tallinnale ka Maardu linna ja toodetav elektrienergia müüakse vabaturule. Koidu sõnul ei sõltu taastuvkütuse tarne välisteguritest ning lisaks on kaugküte kõige turvalisem ja varustuskindlam kütteallikas tiheasutuspiirkondades.

Koostootmisjaama ehitust finantseeris Utilitas omavahendite ning Swedbanki ja SEB Panga laenuga. Jaama rajamise peatöövõtja oli Leedu ettevõte Axis Technologies. Jaama kaasaegse tehnoloogia tarnisid MAN Saksamaalt ja Renewa Soomest.

Utilitas on Eesti juhtiv energiaettevõte, kes osutab kaugkütteteenust kaheksas linnas üle Eesti: Tallinnas, Raplas, Haapsalus, Kärdlas, Valgas, Jõgeval, Keilas ja Maardus. Gruppi kuuluvad kaugkütteettevõtted AS Utilitas Tallinn, AS Utilitas Eesti ning Tallinnas soojust ja elektrit tootev OÜ Utilitas Tallinna Elektrijaam.

Utilitas toodab 1 200 000 MWh rohelist energiat aastas, mis katab 130 000 kaugküttega korteri aastase elektri- ja 85 000 korteri soojusvajaduse. Kõikides Utilitase kaugküttepiirkondades toodetakse soojust peamiselt mittefossiilsetest kohalikest kütustest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077