4. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: vase hind tõusis kahe aasta tippu

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: rauamaagi hind tõuseb robinal; kaevandusfirmade aktsiad tõusevad; vase hind tõusis kahe aasta tippu; Hiina veab baasmetallide hindu kõrgemale; kuld on saanud hoo sisse; nafta odavneb, aga bensiin tõuseb edasi

Rauamaagi hind tõuseb robinal

Rauamaagi hind on viimastel nädalatel tublisti tõusnud, sest Hiina tööstussektori andmed olid positiivsed ning selgus, et riigi terasetootjad kasvatasid tootmismahtusid rekordini, vahendab Bloomberg.

Singapuris kallines esmaspäeval SGX AsiaClear futuur lausa 7protsendi võrra, 72,89 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 10. aprillist. Terasetööstuse ostujuhtide indeks tõusis juulis viimase 15 kuu kõrgeima tasemeni, mis näitab, et Hiina majandus on tugevas seisus.

Rauamaagi hind tõuseb, sest Hiina terasetootjad saavad oma toodete eest kõrgemat hinda ning kasumimarginaalid on paranenud. Sellele on kaasa aidanud ka valitsus, mis on tootmismahtusid piiranud. Nüüd peavad olemasolevad tootjad suure nõudluse ära katma.

Kaevandusfirmade aktsiad kallinevad

See on aidanud ka kaevandusaktsiatel tõusta – kallinenud on nii Rio Tinto, BHP Billitoni kui ka Vale aktsiad. BNP Paribas ütles, et on kaevandusfirmade osas positiivselt meelestatud.

„Turg on väga heas seisus, kui rauamaagi hind on 60-70 dollari vahel,“ ütles maailma suurima rauamaagitootja Vale SA finantsjuht Luciano Siani Pires. „See on hind, mis ei pane kaevandusi liialt oma tootmist suurendama, samas on see küllaltki kasumlik.“

Qingdao sadama rauamaagi hind kallines nädalaga 6,1 protsenti, 72,93 dollarini tonnist. Juuni keskpaiga põhjadest on tooraine hind tõusnud juba 37 protsenti.

Vase hind tõusis kahe aasta kõrgeima tasemeni

Vase hind tõusis eelmisel nädalal viimase kahe aasta kõrgeima tasemeni, mis aitas kaasa ka kaevandusfirmade aktsiate kallinemisele, vahendab Bloomberg.

Oodatakse, et Hiina nõudluse kasv tekitab globaalse puudujäägi. Eelmisel nädalal tõusis vase hind 6400 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 2015. aasta maist. Nädala lõikes kallines vask 0,4 protsenti ning tonn maksis reede pärastlõunaks 6352 dollarit.

„Me oleme jõudnud hõredasse õhku ning ülespoole liikumiseks on tõenäoliselt vaja hapnikumaski,“ ütles Societe Generale AG analüütik Robin Bhar.

Globaalse vaseturu defitsiit oli selle aasta esimese viie kuu jooksul 65 000 tonni, selgub World Bureau of Metal Statisticsi andmetest. International Copper Study Groupi hinnangul oli aprillis selle aasta defistiit 53 000 tonni.

Freeport-McMoRan, mis on maailma suurim börsil olev vasetootja, teatas, et edasine hinnatõus on tegelikult üpris tõenäoline. Tegevjuht Richard Adkerson ütles, et defitsiit mõjub nende ettevõttele hästi ning tema ootab, et hinnad tõusevad vähemalt 8800 dollarini tonnist.

Hiina veab baasmetallide hindu kõrgemale

Baasmetallide hinnad on viimase kuu jooksul tublisti tõusnud, sest Hiina majanduse väljavaade on paranenud. Samuti on vähenenud hirmud seoses Hiina finantssüsteemi likviidsusega. Juulis ilmunud majandusandmed on pilti veelgi parandanud. Hiina plaanib järgmisel aastal keelata masinatega seotud jäätmete importimise. Kuna nendest masinatest saadakse palju vanarauda, võib see üleüldist pakkumist vähendada.

„Turg on väga kuum,“ ütles Everbright Futuresi analüütik Xu Maili. „Turgude meeleolud on pärast häid makroandmeid tunduvalt paranenud.“

Ka alumiiniumi hind on tõusnud, sest spekuleeritakse, et Hiina tahab ületootmist piirata, mis peaks hindadele hästi mõjuma. Alumiiniumi hind tõusis eelmisel nädalal 1963 dollarini tonnist. Tõsi, tänaseks on hind veidi taandunud ning tonni eest tuleb välja käia 1916 dollarit.

Teistest toorainetest kallines tsink 0,6 protsenti ning tina lisas 0,2 protsenti (nädala lõikes). Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 2792 ja 20 650 dollarit. Nikli tonnihind tõusis 1,8 protsenti, 10 380 dollarini.

Kulla untsihind on samuti viimastel nädalatel tublisti tõusnud. Umbes kuu ajaga on kuld kallinenud umbes 6 protsenti. Põhjuseks eelkõige dollari odavnemine, samuti mitme Föderaalreservi ametniku väljaütlemised, kus nad nentisid, et intressimäärade tõstmisega ei tohiks kiirustada.

Nafta hind sellel nädalal taandus, bensiin kallineb edasi

Nafta hinda surus sellel nädalal alla eelkõige teade, et OPECi liikmed tootsid juulis oodatust rohkem naftat.

Bloombergi küsitletud analüütikute arvutuste kohaselt kasvas juulis OPECi liikmete päevane naftatoodang 210 000 barreli võrra. Turu-uuringutega tegelev ettevõte Petro-Logisticsi andmeil kerkis toodang veidi vähem, 145 000 barreli jagu. Reutersi arvutuste kohaselt tõusis toodang veelgi vähem, 90 000 barreli võrra.

Nafta reageeris numbritele küllaltki suure langusega – nii WTI kui ka Brent kukkusid enam kui 3 protsenti. Nädala lõikes oli langus siiski väiksem. WTI odavnes 2,1 protsenti ja Brent kaotas 1,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 48,66 ja 51,64 dollarit.

“Ma usun, et hiljutine hinnatõus annab märku sellest, et turul on meeleolud muutunud halvast veidi vähem halvemaks. Samas mingit tõusu küll oodata ei maksa,” lausus Nasdaq Corporate Solutionsi energiadirektor Tamar Essner.

Bensiini hinnad on viimasel kuul võtnud suuna üles. Nädalaga tõusis Rotterdami 95 bensiini hind 6,6 protsenti, 558,75 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077