Autor: Tööstusuudised.ee • 1. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia tuulepargid tootsid poole aastaga kolmandiku võrra rohkem

Aulepa tuulepark.
Foto: Eesti Energia
Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Taastuvenergia neli tuuleparki tootsid 2017. aasta esimese kuue kuuga 107 gigavatt-tundi elektrit, kasvatades 2016. aasta sama ajaga võrreldes toodangut 37%.

Enefit Taastuvenergia juht Aavo Kärmas ütles pressiteate vahendusel, et tuuleenergia toodangu kasvu on toonud soodsamad tuuleolud ja tuuleparkide töökindluse kasv eelmise aastaga võrreldes. „Elektri tootmine kasvas kõigis ettevõtte neljas tuulepargis – Aulepas, Narvas, Paldiskis ja Virtsus. Tuuleolusid inimene kontrollida ei suuda, kuid kiiduväärt on inseneride hea töö tuulikute töökindluse kasvatamisel. Saamaks aimu, kui suur kogus elektrit on 107 gigavatt-tundi, siis sellisest kogusest elektrist piisab ligikaudu 43 000 keskmise tarbimisega majapidamisele aastaks ajaks,“ lisas Aavo Kärmas.

Eesti elektrisüsteemihalduri Elering andmetel tootsid Eesti tuulepargid 2017. aasta esimese kuue kuuga 333 gigavatt-tundi elektrit ehk 36% rohkem kui aasta eest. Enefit Taastuvenergia tuuleparkide toodang moodustas 32% kogu Eesti tuuleparkide toodangust.

Enefit Taastuvenergia Aulepa tuulepark on Eesti võimsaim ja asub Läänemaal. Tuulepark koosneb 16 tuulikust ning selle võimsus on 48 megavatti. Aastas toodab Aulepa tuulepark ligikaudu 80 gigavatt-tundi elektrit.

Narva tuulepargi teeb eriliseks, et see on rajatud Balti elektrijaama suletud tuhaväljale. Seetõttu on põlevkivienergeetika jäägist saanud tuulepargi vundament. Narva tuulepark koosneb 17 tuulikust ning selle koguvõimsus on 39 megavatti.

Paldiski poolsaarel asuv Paldiski tuulepark on Enefit Taastuvenergia kõige uuem tuuleelektrijaam, mis valmis 2013. aastal. Paldiski tuulepargis toodavat elektrit 9 tuulikut koguvõimsusega 22,5 megavatti.

Virtsus asuvad kaks Enefit Taastuvenergia tuulikut, millest esimene püstitati juba 2002. aastal. Virtsu tuulelektrijaam oli esimene tänapäevastele nõuetele vastav tuulepark Eestis. Vaatamata sellele, et tegemist on Enefit Taastuvenergia kõige vanema tuulepargiga, on selle töökindlusnäitajad väga head. Virtsu kahe tuuliku võimsus on kokku 1,4 megavatti.

Enefit Taastuvenergia tuuleparkide koguvõimsus on 111 megavatti.

Enefit Taastuvenergia on Eesti Energiale kuuluv taastuvenergiat tootev ettevõtte, mis toodab elektrit ja soojust tuulest, veest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Ettevõtte tootmisüksusteks on Iru elektrijaam, Paide ja Valka koostootmisjaamad ning neli tuuleparki. Lisaks haldab Enefit Taastuvenergia Keila-Joa ja Linnamäe hüdroelektrijaama.

Valitsus on teada andnud soovist Enefit Taastuvenergia vähemusosalus börsile viia. Eesti Energia tegeleb praegu Enefit Taastuvenergia börsileviimise eelanalüüsiga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077