Autor: Tööstusuudised.ee • 10. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport aprillis veidi kahanes

Ekspordi peamine sihtriik aprillis oli Soome.
Foto: Andras Kralla
Kaupade eksport kahanes 2017. aasta aprillis võrreldes eelmise aasta aprilliga 1% ning import kasvas 2%, teatas statistikaamet. Ekspordi langust mõjutas oluliselt elektriseadmete väljaveo vähenemine.

2017. aasta aprillis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 189 miljonit eurot (2016. aasta aprillis 158 miljonit eurot).

Kaupade ekspordi peamised sihtriigid olid aprillis Soome (16% Eesti koguekspordist), Rootsi (15%) ja Läti (9%). Eksport kahanes enim Rootsi (49 miljonit eurot), kuhu viidi vähem elektriseadmeid. Eksport kasvas enim Saksamaale (16 miljonit eurot) ja Hollandisse (13 miljonit eurot). Saksamaale suurenes peamiselt metalli ja metalltoodete (sh metallijäätmed) ning Hollandisse mineraalsete toodete (sh põlevkivikütteõli) väljavedu.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid, mineraalseid tooteid ning metalli ja metalltooteid. Enim vähenes elektriseadmete (56 miljonit eurot) väljavedu. Samas kasvas mineraalsete toodete (36 miljonit eurot) ning metalli ja metalltoodete (23 miljonit eurot) eksport.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas aprillis 72% kogu ekspordist. Eesti päritolu kaupade väljavedu kahanes aprillis 3%, samas re-eksport kasvas 4%. Eesti päritolu kaupade ekspordi kahanemist mõjutas enim elektriseadmete (sh kommunikatsiooniseadmed) ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade (sh teravili) väljaveo vähenemine. Samas kasvas mineraalsete toodete (sh põlevkivikütteõli, elektrienergia) eksport.

2017. aasta aprillis imporditi kõige enam kaupu Soomest (13% Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11%), Leedust (9%), Poolast (9%) ja Rootsist (9%). Kõige rohkem kasvas import Türgist (24 miljonit eurot ehk 5 korda) ja Venemaalt (20 miljonit eurot). Türgist imporditi enim transpordivahendeid ja Venemaalt mineraalseid tooteid. Enim kahanes import USA-st.

Kaupadest imporditi Eestisse enim transpordivahendeid, elektriseadmeid, mehaanilisi masinaid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Enim kasvas transpordivahendite ja mineraalsete toodete ning kahanes elektriseadmete sissevedu.

2017. aasta aprillis langes väliskaubanduse ekspordi mahuindeks 15% ja impordi mahuindeks  võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 4%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077