Autor: Mait Kraun • 7. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: vase volatiilne nädal, terasehinnad, nafta tagasihoidlik taastumine

Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: vasel volatiilne nädal; Vale: terasehinnad hakkavad taastuma; pallaadium tõusis kõigi aegade rekordini; kulla hind kallines kolme kuu kiireimas tempos; naftaturul tagasihoidlik taastumine.

• Vase ja teiste baasmetallide hinnad tõusid, sest Föderaalreserv andis märku, et võib intresside tõstmise lähitulevikus peatada, mis pani dollari odavnema. Odavam dollar muudab metallid teiste valuutade kasutajate jaoks aga atraktiivsemaks.

• Pallaadiumi hind tõusis uue kõigi aegade rekordini ning hinnavahe kullaga on 16 aasta väikseim. Samas kallines kuld viimase kolme kuu kiireimas tempos ning põhjuseks võib pidada aktsiaturgude langust ning dollari odavnemist.

• Nafta kallines veidi, aga hindade volatiilsus võib lähipäevil kasvada, sest peagi avalikustab OPEC oma tootmiskärbete mahud.

Vase hinnal volatiilne nädal

Vase hind hakkas nädala keskel kiiresti odavnema, sest aktsiaturgudel toimus järsk langus ning investorid muretsevad globaalse majanduskasvu pärast, vahendab Reuters.

Tõsi, reedel toimus mõningane taastumine, sest Föderaalreserv teatas, et võib intresside tõstmises pausi teha.

Vase hind langes nädalaga 0,5 protsenti, 6159 dollarini tonnist. Neljapäeval kukkus vase hind 2 protsenti ning jõudis madalaima tasemeni alates 14. novembrist. Nimelt arreteerisid Kanada ametivõimud Hiina tehnoloogiafirma finantsjuhi, mis teravdas kaubanduspingeid. Metallidele mõjub kaubandussõda pigem negatiivselt.

“USA-Hiina kaubandussõda on nii Hiina kui ka globaalsele majandusele kõige suurem riskifaktor,” ütles CRU analüütik Chris Wu, kelle hinnangul peaks vase keskmine hind olema 2019. aastal 6470 dollarit.

Wu ütles, et järgmisel aastal peaks meeleolud olema positiivsed. “Paljud turuosalised ootavad Hiina valitsuselt uusi stimuleerimismeetmeid, eriti infrastruktuuri projekte,” nentis ta.

Vale: terasehinnad hakkavad taastuma

Brasiilia kaevandusfirma ja maailma suurima rauamaagi tootja Vale teatas, et hiljutine terasehindade langus on ajutine, sest Hiina tootmine on enne talviseid kärpeid kasvanud, vahendab Reuters.

Vale tegevjuht Fabio Schvartsman ütles Londonis investoritele, et terasesektori võimsusest on kasutusel praegu 76 protsenti, eelmise aasta samal ajal oli see näitaja 73 protsenti. Tema sõnul näitab see, et üleliigne tootmisvõimsus on ära kadumas, mis võimaldab terasetootjatel edaspidi hindu rohkem dikteerida.

Ta lisas, et Hiinas on tootmisvõimsusest kasutusel 85 protsenti, mis viitab sellele, et turg on hea tervise juures. Selle tõttu peaks terasehinnad järgmine aasta taastuma.

Rauamaak, mida kasutatakse terase tootmiseks, kallines nädalaga 4,6 protsenti, 67,9 dollarini tonnist.

Teistest metallidest kallines tina 2,2 protsenti ja tsink lisas 5 protsenti. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 18 940 ja 2602 dollarit. Alumiinium odavnes aga 0,3 protsenti ja nikkel kukkus 1,9 protsenti. Tonnihinnad vastavalt 1933 ja 10 839 dollarit.

Kaks nädalat tagasi kukkus nikli hind viimase 11 kuu põhja, sest turuosalised kardavad, et 2019. aastal on turg ülejäägis ning Hiina nõudlus jahtub.

Pallaadium tõusis kõigi aegade rekordini

Pallaadiumi hind jõudis selle nädala teisipäeval uue kõigi aegade rekordini ning hinnavahe kullaga on 16 aasta väikseim, vahendab MarketWatch.

Reedeks tuli ühe kullauntsi eest maksta vaid 31 dollarit rohkem kui sama koguse pallaadiumi eest. Viimati oli hinnavahe nii väike 2002. aastal, selgub Dow Jones Market Data andmetest.

Pallaadiumi hind tõusis nädalaga 1,3 protsenti ja unts maksab 1207 dollarit.

“Lühiajalises perspektiivis on pallaadiumi nõudluse ja pakkumise dünaamika soosivam kui kullal. See tähendab, et selle hind võib kullast mööduda,” ütlesid väärismetallide konsultatsioonifirma Metals Focuse analüütikud teisipäeval avaldatud kirjas.

“Kusjuures pallaadiumi nõudluse ja pakkumise dünaamika on kõigi väärismetallide seas tugevaim, vaatamata sellele, et kaevanduste tootmine püsib rekordkõrgel tasemel,” kirjutasid nad. “Prognoositakse, et pallaadiumi 2018. aasta pakkumine saab olema 9,7 miljonit untsi, mis on selle kümnendi teine tulemus.”

Globaalse autotööstuse nõudlus pallaadiumi järele võib 2018. aastal jõuda 8,5 miljoni untsini, vaatamata sellele, et Hiina ja USA automüük on viimasel ajal nõrgenenud, ütlesid analüütikud. Metalli kasutatakse autode katalüüsneutralisaatorites, mis aitavad auto emissioone vähendada.

Kuld tõusis kolme kuu kiireimas tempos

Kuld tõusis sellel nädalal kiireimas tempos alates augustist, Föderaalreserv andis märku, et intresside tõstmine võidakse peagi peatada, mis pani dollari odavnema.

Turud ootavad nüüd USA novembrikuu tööturu numbreid, mis peaks andma vihje, mida Föderaalreserv edasi teeb. Täna ilmuvad ka töötuse- ja palganumbrid.

“Kullainvestorid vaatavad tööturuandmeid ning püüavad leida sealt vihjeid Fedi edasise poliitika kohta,” ütles GoldSilver Centrali tegevdirektor Brian Lan.

Kulla hind tõusis nädalaga kokku 1,4 protsenti, 1239 dollarini untsist. Tegemist on suurima tõusuga alates augusti lõpust.

“Kuld on kaubelnud viimastel päevadel külgsuunas, sest investorid ootavad selgust,” ütles Hongkongis tegutsev kaupleja Reutersile. “Me kaupleme praegu 1240 dollari taseme juures, esimene vastupanu tuleb 1245 dollari juures. Toetus on küllaltki stabiilne.”

Teistest väärismetallidest kallines hõbe 1,9 protsenti, 14,47 dollarini untsist. Plaatina hind langes aga 2,4 protsenti, 789,5 dollarini.

Nafta tagasihoidlik tõus

Naftahinnad olid sellel nädalal taastumas, sest investorid ootavad, et OPEC vähendab täna toimuval kohtumisel tootmismahtusid.

Brenti toornafta kallines nädalaga 2,1 protsenti ja WTI lisas 1,9 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 60,2 ja 51,7 dollarit. Tõsi, mõne kuu võrdluses on naftahinnad aga jätkuvalt 30 protsenti langenud.

Reede pärastlõunaks oli OPEC anonüümsete allikate teatel juba kokkuleppele jõudnud, nüüd oodatakse aga Venemaa järel, kes peaks leppega ühinema.

Analüütikud usuvad, et Venemaaga kokkuleppele jõudmine takistuseks ei kujune. “Moskva ja Saudi Araabia kokkuleppeni jõudmine ei ole ületamatu takistus,” kirjutasid naftaturu analüüsifirma Energy Aspectsi analüütikud eile avaldatud kommentaaris.

Bensiini maailmaturu hind tõusis nädalaga 0,4 protsenti, 516 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 0,6 protsenti ja kerge kütteõli 2,4 protsenti. Kummagi tonn maksab vastavalt 582,8 ja 563 dollarit.

Maagaas odavnes 3,4 protsenti, 3,44 dollarini Briti soojusühiku kohta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077