Autor: Tööstusuudised.ee • 15. märts 2024

Aasta tehas 2024 võitjad on selgunud

Aasta tehas 2024 suurettevõtete kategooria võitja on AS Harju Elekter ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtete kategoorias Promens Rõngu AS. Aasta vastutustundlikuks tehaseks 2024 valiti E-Piim Tootmine AS, selgus eile toimunud suurüritusel Tark tööstus 2024.
Aasta tehas 2024 selgus 14. märtsil toimunud suurürituse “Tark tööstus 2024” õhtusel galal.
Foto: Raul Mee

Tänavu kolmandat korda toimunud Aasta tehase konkursi võitjad on AS Harju Elekter AS ja Promens Rõngu AS, eripreemia „Aasta vastutustundlik tehas 2024“ tiitli pälvis uue Paide juustutehase käivitamise eest E-Piim Tootmine AS, selgus neljapäeval toimunud tööstussektori suursündmusel Tark tööstus 2024.

Konkursi žürii sõnul paistis Harju Elekter silma väga hea Lean-metoodikate juurutajana ja sellelt saadava kasu mõõtmisega. Lisaks on ettevõte viimase kahe aasta jooksul oma kaks Keila tehast edukalt ühendanud ja värskendanud, aktiivselt tehaste töötajaid arendustöösse kaasanud, pannud rõhku selgetele eesmärkidele ja digitaliseerimisele ning pööranud tähelepanu tööohutusele.

Harju Elekter Eesti tegevjuht Alvar Sass tõdes auhinda vastu võttes, et tööd on tehtud palju ja selle taga on terve ettevõtte meeskond. „Seda auhinda peaks olema vastu võtmas kõik meie enam kui 340 töötajat,“ sõnas Sass.

Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete hulgas esimeseks tulnud plastitööstuse Promens Rõngu AS puhul paistis žürii sõnul silma aga oma tehasesisene IT-arendus, kõrge automatiseerituse tase tootmispõrandal ja ning tugevad insenerid. Žürii märkis, et Promens on oma digitehnoloogiate kasutamise timminud tasemeni, kus mõõdetud on isegi operaatorite sammude arv.

Erikategooria „Aasta vastutustundlik tehas 2024“ tiitli pälvinud E-Piim Tootmine AS-i puhul märgiti, et ettevõte kaasas uue Paide tehase rajamisse edukalt ka kogukonda ja vastuseisu suure tehase kerkimisele ei tekkinud. Uues kõrge digitaliseerituse tasemega tehases kasutatakse kaasaegseimat tehnoloogiat. Samuti kasutab ettevõte energiallikatena näiteks nii hakkepuitu kui päikeseenergiat.

Kolmandat korda toimunud Aasta tehase konkursil osales kokku 7 tehast. Lisaks AS Harju Elektrile, Promens Rõngu AS-ile ja E-Piim Tootmine AS-ile osalesid ka ElectroAir OÜ, Inission Tallinn OÜ, Saku Õlletehas AS ja Tammer OÜ.

Osalemiseks tuli ettevõtetel täita spetsiaalne ankeet, mida hindas konkursi žürii, kuhu kuuluvad Lean Digitali partner Aleksandr Miina, Saksa Automaatika juht Ats Alupere, Tallinna Tehnikaülikooli mehaanika ja tööstustehnika instituudi professor Tauno Otto ning Leanesti juht Marko Saviauk.

Aasta tehase liikumist toetavad Lean Digital, Leanest, Saksa Automaatika ja Eesti Gaas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077