Autor: Tööstusuudised.ee • 4. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortum alustab Pärnu esimese jahutusjaama ehitamist

Uus jahutusjaam Pärnus.
Foto: Fortum Eesti
Pärnu esimene Laiale tänavale kerkiv jahutusjaam peaks valmima selle aasta lõpuks. Kaugjahutuse projekti plaan näeb ette 7-megavatise jahutusjaama ehitamist ning kuni 1-kilomeetrise jahutusvõrgu rajamist sellesse piirkonda.

Jahutusjaam hakkab jahutuse tootmiseks kasutama nii traditsioonilisi tööstuslikke jahutusseadmeid kui ka Pärnu jõe külma vett vabajahutuse allikana. Erinevate lahenduste paindlik kombineerimine erinevatel aastaaegadel võimaldab optimeerida külmamasinate töörežiime ja võimsust, teatas ettevõte. 

Võrreldes lokaalsete jahutuslahendustega võimaldab kaugjahutus säästa keskkonda tarbides 67% vähem ressursse, 70% vähem elektrit ja eraldades 72% vähem CO2-te.

Fortum Eesti AS-i juhatuse esimees Margo Külaots sõnas, et Pärnu kesklinn on kaugjahutuse arendamiseks väga sobilik piirkond, sest seal on piisavalt tihedalt äri- ja kaubandusalt tihedalt äri- ja kaubandushooneid, mis vajavad jahutust. Varem on ettevõte rajanud kaks jahutusjaama Tartusse ning neid kogemusi soovitakse nüüd rakendada ka Pärnus.

"Meie tootmisportfelli lisandub nüüd sooja, elektri ja auru kõrvale neljas toode - jahutus. Neljanda tootega saame hakata kliente varustama järgmise aasta alguses. Vana jaotussõlme lammutustööd algavad lähinädalail ning kogu kaugjahutusprojektiga plaanime valmis saada selle aasta lõpuks," ütles Fortum Eesti tootmis- ja jaotusjuht Marko Reigo. 

Mis on kaugjahutus?

Kui kaugkütte eesmärk on varustada kliente soojaga, siis kaugjahutuse eesmärk on hoopiski vastupidine - toota +6-kraadist jahutusvett ja varustada sellega neid, kes vajavad oma tegevuses jahutust. Peamiselt vajavad sellist jahutust kaubanduskeskused, ärihooned, kultuuriasutused, spa-d vms. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077