19. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viimane hoop E-Profiilile

E-Profiili endised juhid Toomas Jõgi (vasakul) ja Martin Mehilane vestlemas pankrotihaldur Sirje Taelaga enne, kui andsid kohtus vande esitatud andmete õigsuse kohta.
Foto: Andras Kralla
Pankrotti vajunud tööstusfirma E-Profiil tegutseb seni, kuni vara on müüdud. Seejärel firma kustub, otsustasid võlausaldajad peetud koosolekul.

“Ainult nemad ise on selles süüdi,” ütles üks koosolekul osalenud võlausaldaja, metallifirma RGR Airon omanik Artemi Beljajev E-Profiili põhjaminekust rääkides.

RGR Airon on rohkem kui poole miljoni euro ulatuses võlgu sisuliselt maha kandnud, sest kahtleb raha kättesaamises. E-Profiil jäi metalli lõikamistöid teinud Beljajevi ettevõttele võlgu eelmisel aastal. “Rääkisid, et makseraskused tekkisid naftaturu kukkumise tõttu, kuid tellimusi ja töid on palju ning probleemid lühiajalised. Juhatuse liige Toomas Jõgi lubas mulle, et maksab kogu raha 2017. aasta lõpuks, seda ütles ta märtsis.”

Küsimusele, kuidas E-Profiil mittemaksmist hiljem põhjendas, vastas Beljajev, et tema ise näeb selle taga väga palju juhtimisvigu. Näiteks juba 2014. aasta lõpus oli aru saada, et naftaturg kukub, mistõttu vähenevad ka tellimused, aga E-Profiil jätkas järgneva kahe aasta jooksul endises tempos.

Veel kolm aastat tagasi 25 miljoni euro suurust käivet näidanud ja välismaa suurfirmadele eksportinud üle 200 töötajaga E-Profiil sai võlausaldajate koosolekul lõpliku hoobi ja kaob peagi olematusse.

E-Profiili varade väärtus jääb esialgsel hinnangul 4-8 miljoni euro vahele. Põhilise vara moodustavad seadmed ja laokaup. Koguvõlad on nüüdseks kasvanud umbes 43 miljoni euroni. Võlasummast 2,4 miljonit eurot võtab maksuvõlg, millele lisandus üle 400 000 euro, kui Unicredit Leasing novembris ettevõttega lepingud lõpetas.

Loe pikemalt Äripäevast

Autor: Marge Väikenurm, Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077