19. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: tootmiskatkestused võivad vase hinna tõusma panna

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: tsingi hind tõusis 10 aasta tippu; tootmiskatkestused võivad vase hinna tõusma panna; Rahvusvaheline Energiaagentuur: naftaturg kitseneb kiiresti; nafta ja bensiin nädala lõikes languses.

Tsingi hind tõusis 10 aasta tippu

Tsingi hind jõudis eelmise nädala reedel viimase kümne aasta kõrgeima tasemeni, sest mure pakkumise pärast on süvenenud, vahendab mining.com.

Lisaks sellele on tsink tuge saanud maailmamajanduse kasvu paranemisest.

„Makropilti vaadates ei ole tegemist keskkonnaga, kus võiks panustada metallide hinnalangusele,“ ütles Bank of America tööstusmetallide uuringute juht Michal Widmer.

Füüsilise metalli kohaletoimetamise preemiad on suured ning varud on väiksed, mis viitavad sellele, et turul on olukord muutunud kitsaks. Londoni metallibörsi varud langesid eelmisel nädalal juba 13. nädalat järjest ning jõudsid madalaima tasemeni alates 2008. aasta oktoobrist. Shanghais on varud aastaga poole võrra langenud.

Hiina tsingitootmine langes 2017. aastal 1,5 protsendi võrra, 4,73 miljoni tonnini, sest Hiinas on keskkonnanõudeid karmistatud. Tõsi, 2018. aastal peaks Hiina toodang siiski kasvama, sest sulatamistehaste hulk kasvab.

Tsingi hind on 2016. aasta jaanuari põhjadega võrreldes rohkem kui kahekordistunud. Kaks aastat tagasi teatas Glencore, et hindade toetamiseks vähendatakse tootmist.

Nädala lõikes langes tsingi hind 0,8 protsenti ja reedeks maksis tonn 3376 dollarit.

Tootmiskatkestused panevad vase hinna tõusma

Tootmiskatkestused peaks vase hinna tõusma panema, teatas Tšiili riiklik vaseturu komisjon Cochilco.

Komisjon tõstis vase hinnaprognoosi 2,95 dollarilt 3,06 dollarini naela kohta. Cochilco teatel võib see aasta ette tulla mitmeid tootmist häirivaid tegureid.

Tšiili on maailma suurim vasetootja. Cochilco asepresident Sergio Hernandez ütles, et tootmisega seotud katkestused võivad tekkida eelkõige töötajate streikide tõttu. Ka Peruus on sarnaseid sündmusi oodata.

Lisaks sellele on Hiinas karmistatud keskkonnanõudeid, mis piirab sulatustehaste tööd ja vaseimporti. Selle tõttu peaks hinnad tõusma oodatust kiiremini.

„Me ootame, et palgakõnelusi on kokku 20-25. Kui mõni neist jõuab märkimisväärsete streikideni, siis see mõjuks hindadele hästi,“ ütles Hernandez. Cochilco prognoosib, et globaalne vaseturu defitsiit ulatub 2018. aastal 175 000 tonnini. 2017. aastal oli defitsiit 67 000 tonni.

Vase hind langes Londoni metallibörsil nädalaga 0,9 protsenti, 7076 dollarini tonnist.

Teistest toorainetest kallines tina 0,9 protsenti ja alumiinium lisas 4,5 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 2269 ja 20 430 dollarit. Nikli tonnihind kauples reedeks aga 12 606 dollaril.

Plaatina ja pallaadium tõusid vastavalt 2 ja 2,2 protsenti. Kummagi unts maksab vastavalt 1012 ja 1111 dollarit.

Kulla hind tõusis 0,5 protsenti, hõbe odavnes 0,1 protsenti. Kulla untsihind on 1334 dollarit, hõbedal 17,05 dollarit.

Maagaas kallines 3,4 protsenti ning ühe Briti soojusühiku eest tuleb välja käia 3,19 dollarit.

Rahvusvaheline Energiaagentuur: naftaturg kitseneb kiiresti

Globaalne naftaturg kitseneb kiiresti, sest Venezuela toodang kukub, teatas Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA), vahendab Reuters.

See aitas Brenti toornaftal jaanuari alguses ületada 70 dollari piir, mis on viimase kolme aasta kõrgeim tase.

„Üleüldine arusaam, et turul võib pakkumine kitsaks muutuda, on väga tähtis faktor. Järjest enam muretsetakse Venezuela tootmise pärast,“ teatas IEA. „Venezuela võlg on väga suur ning naftaga seotud infrastruktuur on aina kehvemas seisus. USA finantssanktsioonid muudavad asja veelgi keerulisemaks.“

Nafta ja bensiin nädala lõikes languses

Brenti toornafta odavnes 0,5 protsenti, WTI kallines 0,1 protsendi võrra. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 68,69 ja 63,41 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind langes 0,9 protsenti ning tonn maksab 648 dollarit. Diislikütuse hind langes 0,8 protsenti, 613 dollarini.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077