Riigikogu piirab alkoholireklaami väljanägemist

Õlu.
Õlu.

2019. aasta suvest peavad poed võimaluse korral piirama alkoholi väljapanekut saalides nii, et need teistele poeskäijatele liialt silma ei torkaks, samuti seatakse tulevast suvest piirangud alkoholireklaami väljanägemisele.

Riigikogu kolmapäeval vastu võetud seadus jätab siiski puutumata väikekauplused, kus kaupade varjamine oleks võimatu. Algul kavatses sotsiaalministeerium kehtestada nõuded, mille järgi suurema kui 450 ruutmeetrise pinnaga poodides tuleb alkohol eraldada läbipaistmatu seinaga. Kaubandus- ja tööstuskoja ning kaupmeeste liidu ettepanekul asendati see lõppsõnastuses aga nõudega, mille järgi ei tohi alkohoolsed joogid olla märgatavalt nähtavad välja arvatud juhul, kui poe suurust arvestades ei ole ümberehitus mõistlik.

"Seaduse vastuvõtmise ajal on tehtud palju kompromisse, kõik osapooled said komisjonis käia ja oma arvamust väljendada ning neid arvamusi on ka palju arvesse võetud," ütles IRLi parlamendisaadik Aivar Kokk.

Võrreldes esialgselt riigikokku saadetud seaduseelnõuga on seaduse kangust veel mitmes aspektis mitu kraadi alla tembitud. Erandi said Tallink ja Tallinna Lennujaam. Samuti kadus Tallinki ja õlletootjate liidu survel seadusest plaan keelata pakkumised, mille tulemusel oleks kuuspakis või 24 kaupa kohvris müüdava alkoholi ühe purgi hind väiksem kui samas poes ükshaaval müüdava sama marki alkoholi hind.

Alkoholi reklaamis keelatakse edaspidi inimeste või mistahes elusolendite kujutamine, reklaam ei tohi kutsuda üles alkoholi tarbima ning seda ei tohi seostada tähtpäevadega. Alkoholireklaami ei tohi tele- ega raadioprogrammides edastada kella seitsmest hommikul kümneni õhtul.

Esialgse plaani järgi jaanuarist kehtima pidanud piirangud poodidele lükkusid 2019. aasta suveks. Alkoholi esitlus- ja reklaamipiirangute rakendumine lükati edasi tuleva aasta suveks.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara