4. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: nafta kallineb edasi

Blogi autor Mait Kraun.
Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: nikli nõudlus peaks elektriautode tõttu kasvama poole võrra; Hiina tegevus hoiab alumiiniumi hinda kõrgel; Hiina kullanõudlus on taastumas; nafta hinnad kallinevad edasi; bensiini hind tõusis 9 protsenti.

Nikli nõudlus peaks elektriautode tõttu kasvama poole võrra

Nikli turg läks sellel nädalal tuliseks – metalli kahepäevane tõus oli viimase viie aasta kiireim, vahendab Bloomberg.

Nikli hind kallines kolmapäeval 6 protsenti, 13 030 dollarini tonnist, mis on kõrgeim tase alates 2015. aasta juunist. Teisipäeval tõusis nikli hind 5,3 protsenti, sest Trafigura Group ja Glencore tõstsid oma nõudluse prognoose.

Tõsi, nädala lõpus hakkas metall siiski taanduma ning viie päeva kokkuvõttes kallines see 7,2 protsenti, 12 605 dollarini tonnist.

„See läbimurre oli kaua soolas, sest elektriautode turg on kallinenud,“ ütles investeerimisfirma Amalgamated Metal Tradingu Aasia-Okeaania juht Richard Fu.

Niklisulfaat, mis on liitium-ioon patareide ehitamisel väga tähtis koostisosa, peaks olema tulevikus nõutud kaup – selle nõudlus kasvab Trafigura peaökonomisti Saad Rahimi sõnul 2030. aastaks poole võrra, 3 miljoni tonnini. Ka suurkaevandaja Glencore on turu osas positiivselt meelestatud. Rahim ütles, et tulevikus hakatakse patareides kasutama tõenäoliselt rohkem niklit ja vähem koobaltit.

Tänavu on nikli hind tõusnud 26 protsenti – sellega on metall alumiiniumi kõrval enim kallinenud tööstusmetall.

Hiina tegevus hoiab alumiiniumi hinda kõrgel

Oma viimases raportis tõstis uuringufirma BMI Research alumiiniumi 2018. aasta hinnaprognoosi 2000 dollarini tonnist, varasemalt oli prognoos 1900 dollarit tonnist, vahendab mining.com.

Nõudlus peaks paranema, eelkõige Hiinas. See peaks tekitama turul oodatust suurem defitsiidi, teatas BMI. Uuringufirma analüütikud lisasid, et järgmise aasta kõrgemad hinnad on loogiline jätk 2017. aasta arengutele, mil Hiina majandusandmed tugevnesid.

Hiina majanduse hea käekäik aitas baasmetallidel augustis kiiresti kallineda ning samal kuul ületas alumiinium esmakordselt kolme aasta jooksul ka 2000 dollari taseme.

„Hiina ametivõimud tahavad 2017. aasta novembris tootmist märkimisväärselt vähendada. Oktoobrikuu lõpu seisuga on need arengud hinda juba sisse kirjutatud. Oodatust suuremad piirangud võivad aga defitsiiti suurendada, mis võib järgmisel aastal hindu üles suruda,“ kirjutasid nad.

Praegu kaupleb alumiinium küllaltki kõrgel tasemel – nädalaga odavnes hind 0,8 protsenti, aga tonn maksab praegu 2173 dollarit.

Hiina kullanõudlus on taastumas

Tundub, et Hiina kullanõudlus on taastuma hakanud – seda nii kullakangide kui ka ehete puhul, selgub China Gold Associationi andmetest.

Hiina kullatarbimine kasvas selle aasta esimese üheksa kuuga 16 protsenti, 815,9 tonnini, teatas assotsiatsioon kolmapäeval. Tegemist on positiivse arenguga, sest eelmise aasta samal ajal langes nõudlus peaaegu 13 protsenti.

Nõudlus kullakangide järele kasvas 44,5 protsenti, 222 tonnini. Ehete puhul kasvas nõudlus 7,44 protsenti, 503,87 tonnini.

Hiina on maailma suurim kullatootja ja –tarbija. Riik moodustab umbes 29 protsenti globaalsest ehete nõudlusest ja 26 protsenti kullakangide ja müntide nõudlusest. Hiina kullareservid ulatuvad 1843 tonnini, millega ollakse maailmas viiendal kohal.

Kulla hind on aga viimasel ajal langenud, sest dollar on tugevnenud. Kolmapäeval jõudis kullauntsi hind korraks üle 1280 dollari untsist, sest Föderaalreserv oli oma väljaütlemistes tagasihoidlikum.

Nädala lõikes kallines kuld 0,6 protsenti, 1275 dollarini untsist. Hõbe kallines 2,1 protsenti ja unts maksab 17,1 dollarit.

Teistest toorainetest kallines langes vase hind 0,8 protsenti, 6929 dollarini tonnist. Rauamaak odavnes 1,8 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 59,79 dollarit.

Tsink kallines 1protsendi ja tina odavnes 1protsendi. Kummagi tonn maksis reedeks vastavalt 3258 ja 19 645 dollarit.

Plaatina kallines 0,8 protsenti ja unts maksab 925,7 dollarit. Pallaadium ületas aga 1000 dollari piiri ja nädalaga kallines väärismetall 3,2 protsenti.

Nafta hind jätkab tõusu

Nafta hinnad jätkasid tõusu, sest Ühendriikide naftavarud vähenevad ja investorid on optimistlikud, et OPEC otsustab naftalepet pikendada.

Brenti ja WTI toornafta hinnad tõusis kõrgeima tasemeni alates 2015. aastast, sest andmed näitavad, et nafta ja sellega seotud toodete varud langevad, vahendab MarketWatch.

WTI detsembrikuu naftafutuuride hind tõusis nädalaga 4,1 protsenti, 54,77 dollarini barrelist, mis on kõrgeim tase alates 2015. aasta juulist, selgub FactSeti andmetest.

Ka Brenti toornafta jõudis teisipäeval kahe aasta kõrgeima tasemeni. Nädalaga kallines Brent 2,7 protsenti, 60,78 dollarini barrelist.

Kolmapäeval ilmunud Energia ja Informatsiooni Administratsiooni raportist selgus, et nii nafta kui ka sellega seotud toodete varud on vähenenud. „Destillaatide varud on viie aasta keskmisest märgatavalt madalamal,“ ütles investeerimisfirma Schneider Electricu toorainete analüütik Robbie Fraser.

EIA raportist selgus, et USA naftavarud vähenesid 27. oktoobril lõppenud nädalal 2,4 miljoni barreli võrra. Bensiini varud langesid aga 4 miljoni barreli võrra.

Bensiin reageeris nafta hinnatõusule agressiivse tõusuga – Rotterdami 95 bensiin kallines 9,1 protsenti, 632,75 dollarini tonnist.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077