Autor: Harro Puusild • 7. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mere: välistööjõudu pole praegu mõtet hankida

Anne Mere.
Foto: Andras Kralla
HKScan Estonia juhatuse esimehe Anne Mere sõnul pole välistööjõudu praegu mõtet hankida, sest sellega kaasnev bürokraatia on liiga keeruline.

Ei ole enam uudis, et tööjõud valmistab muret paljudele tööstusettevõtetele. Täpselt samad probleemid on Talleggil ja HKScanil ka tervikuna, märgiti hiljuti Talleggi Tabasalu tehases toimunud pressikonverentsil.

Ettevõte investeerib pidevalt uutesse tootmisliinidesse, et tööd efektiivsemaks muutuks. Samas on keeruline leida inimesi, keda välja õpetada ja kelle peale saaks kindel olla. HKScanil on ka sisekoolituste süsteem, mis võimaldab tööle võtta ka n-ö toorikuid. Kui inimene ise tahab tööd teha, on ka ettevõte valmis pühenduma ja koolitusi pakkuma.

Anne Mere ütleb, et HKScan on suur tööandja ja jälgib pidevalt ka palgatrende. “Loomulikult tunneme tööstusettevõttena palgasurvet. Oleme oma töötajatele lisaks palgale ka laiaulatusliku motivatsioonipaketi välja töötanud,” ütleb Mere.

“Näiteks tööjuubeli puhul premeerime staažikamaid töötajaid, kes on töötanud ettevõttes viis või enam aastat. Lisaks pakume toetust lapse sünni puhul, matuse- ja ranitsatoetust, jõulupühal kingime töötajate lastele kommipaki ning oma kõikidele töötajatele jõulupaki, korraldame ühisüritusi, kompenseerime massaaži ja gripivaktsiini, soodustame sportimist, pakume toidu pealt töötajatele soodustust ning transpordivõimalust tööle ja koju,” sõnab Mere.

Talleggi Tabasalu tootmises töötab praegu umbes 190 inimest, kellest suurem osa elab lähiümbruses ja kasutab ettevõtte transporti.

Järgneb intervjuu Anne Merega: 

Lihalõikajaid kuuldavasti koolidest enam saada pole, kuid teil on edukas majasisene koolitussüsteem. Kuidas teil koolitussüsteem töötab?

Oleme kaardistanud majasiseselt need töötajad, kes soovivad rohkem vastutust ning kes on eeskujuks teistele. Tublisid töötajaid tuleb arendada ning motiveerida ning seetõttu oleme neist välja koolitanud spetsialistid, kelle üks lisaülesanne on koolitada uusi töötajaid. Samuti maksame neile juhendajatasu, mis pakub lisamotivatsiooni.

Kui palju teil välistööjõudu on? Või kui ei ole üldse, siis kas olete selle peale mõelnud?

Eesti sisetööturu seis on veel selline, et inimesi on võimalik tööle saada. Samas pingutame palju ka praegu ning pakume tööandja kulul enda tootmisüksustes töötavatele inimestele tööle ja koju transpordivõimalust.

Välistööjõudu ei ole praegu otstarbekas hankida, kuna sellega kaasnev bürokraatia on liiga keeruline ja kulukas. Sellegipoolest töötavad Talleggi Tabasalu lihatööstuses mõned TTÜ välisüliõpilased, kellel on juba olemas elamis- ja töötamisluba, tegemist on väga kohusetundlike ning tublide töötajatega.

Pressiüritusel oli juttu teie tarneahelast ja täpsemalt sellest, et alates tootmisest on see väga kiire, sest toodang peab värskena poodidesse jõudma. Millised on selle ahela praegused peamised pudelikaelad?

Logistilises tarneahelas komplekteerimis- ja transporditasemel pudelikaelad puudavad. HKScan Estonia on eelnevalt panustanud laosüsteemidesse, mille ühe hea näitena võib tuua paberivaba lao ja logistika. Sellegipoolest jälgime trende ning peame oluliseks jätkuvalt tegeleda tööjõuteemaga.

Teil on palju n-ö partnerfarme. Kuidas partnereid valiteja kontrollite, et toodang ikka kvaliteetne oleks?

Partnerite, sealhulgas partnerfarmide valikul rakendatakse hindamise süsteemi, mis tagab, et teenust või kaupa pakkuva partneriga koostöö tagab meie toodangu kõrge kvaliteedi. 

Meil on oma partnerfarmidele sama karmid nõudmised, kui enda omadele ning ka partnerfarmid peavad vastama samale standardile ja bioohutus tasemele, sest meil tuleb tagada tooraine ühtlane kvaliteet järeleandmisi tegemata. Neid parameetreid ei monitoorita ega hinnata ainult koostöö alguses, vaid kogu koostööaja jooksul. Samuti kontrollivad pidevalt kõiki farme ka riiklikud veterinaararstid, kes tagavad sõltumatu hinnangu.

Kui farmist saadetakse loomad tapamajja, siis jätkub ka kontroll seal, kus on kohal samuti riiklikud veterinaararstid, kes kontrollivad omakorda liha kvaliteeti.

 

KOMMENTAAR

Pidev töö tootlikkuse nimel 

Priit Dreimann, HKScan Estonia kvaliteedijuht

Kogu HKScan kontserni eesmärk on toota efektiivselt ning kvaliteetset toodet lõpptarbijale.

Selleks otsime pidevalt tootlikkuse tõstmiseks automatiseerimise lahendusi ning investeerime efektiivsuse tõstmisesse ning automatiseerimisse.

Lisaks uutesse seadmetesse investeerimisele võtsime 2016. aastal kasutusele seadmete efektiivsuse mõõdistamise meetodi Seadmete Kogumõjusus (OEE) läbi mille tegeleme pidevalt ka enda tootmisüksustes olemasolevate seadmete kasutamise efektiivsuse hindamisega.

Keskkonnasäästlik pakendiliin

HKScan Estonia investeerib igal aastal märkimisväärse summa enda tootmisseadmete ja -tehnoloogiate kaasajastamisse ning efektiivsuse tõstmisesse. Oluline aspekt on ka keskkonnasäästlikkus, millele pööravad tööstused aina enam tähelepanu.

Siin ei räägi me ainult keskkonnasäästlikust tootmisest, vaid ka keskkonnasäästlikust tootekontseptsioonist. Hea näitena võib tuua aasta alguses Talleggi Tabasalu tootmisüksusesse investeeritud pool miljonit eurot maksma läinud uue keskkonnasõbralikuma pakendamisliini kasutuselevõtu, mille tõttu on Talleggi uued pakendid sajaprotsendiliselt taaskasutatavad ja nende valmistamiseks kulub kuni 71% vähem materjali.

Lisaks nõuab uus pakend oluliselt vähem ruumi, mistõttu vajavad uued kotid võrreldes ämbritega 96% vähem transportimist ja sellega käsikäes väheneb ka süsihappegaasi emissioon. Mõistagi aitab ruumisäästlikum pakendilahendus vähendada tekkivat prügi ka kodudes. Selle investeeringuga kasvas tootmisliinil tootlikkus 50%.

HKScan Estonia kõikides tootmisüksustes on rakendatud Lean-juhtimise ja keskkonnajuhimissüsteemi ISO14000 põhimõtted, mis tagavad meie jätkusuutliku tegevuse, sealhulgas ka jäätmete- ning energiakulu vähendamise. Lisaks oleme juurutanud tootmises juba enne mainitud Seadmete Kogumõjususe (OEE) hindamise meetodi.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077