Autor: Mait Kraun • 25. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uraani hind langes põhja

Foto: Andres Haabu
Nädala börsiuudised: tsink ja nikkel jätkavad kiiret hinnatõusu; uraani hinnad kukkusid 11 aasta põhja; rauamaagi turu põhinäitajad ei parane; naftaturu tasakaal ei saabu niipea.

Uraani hinnad kukkusid 11 aasta põhja

Uraani hinnad jõudsid 11 aasta madalaima tasemeni, sest tuumaenergia tootmiseks vaja mineva tooraine turul on ülepakkumine.

Hindu ei ole upitanud ka asjaolu, et Hiina ja mitmed teised riigid ehitavad järjest enam tuumaelektrijaamu.

Uraani hind langes esmaspäeval 24,9 dollarini naelast, mis on madalaim tase alates 2005. aastast, teatas Ux Consulting.

Globaalsel uraaniturul on jätkuvalt palju varusid, mis koguti enne Jaapanis toimunud Fukushima katastroofi 2011. aastal. Katastroof vähendas nõudlust järsult ja hinnad hakkasid kukkuma.

„Kaevandustest tulev pakkumine on jätkuvalt nõudlusest väiksem, aga vahe on kaetud alternatiivsete varudega. Nende hulka kuuluvad valitsuste varud ja uraani taasrikastamine,“ ütles BMO Capital Marketsi analüütik Edward Sterck. „Üleliigsed varud on andnud tuumajaamadele võimaluse olla hindade osas valiv.“

Tsink ja nikkel jätkavad kiiret hinnatõusu

Nikli ning tsingi hinnad jätkasid sellel nädalal tõusu, sest pakkumine kitseneb, vahendab Financial Times.

Tsink, mida kasutatakse terase galvaniseerimiseks, kallines 3,4 protsenti 2254 dollarini tonnist, mis on 14 kuu kõrgeim tase. Nikli hind tõusis 4 protsenti 10 760 dollarini tonnist, mis on 8 kuu kõrgeim tase.

Investorite meeleolud tööstustoorainete osas on viimastel kuudel paranenud, sest dollari tugevnemine on peatunud ning nafta hinnad tõusevad. Lisaks sellele on Hiina valitsus stimuleerimismeetmeid laiendamas, mis on suurendanud investeeringuid transporti ja infrastruktuuri.

Nikli puhul on pakkumine surve all Filipiinide valitsuse tegevuse tõttu. Nimelt lubasid ametivõimud sulgeda kõik kaevandused, mis ei täida rangeid keskkonnanõudeid. Filipiinidel toodetakse kõige rohkem niklit. Analüütikud prognoosivad, et tonnihind võib peagi jõuda 12 000 dollarini.

Tsingi hinda upitavad samuti tõrked pakkumises. Sellel aastal on hinnad kallinenud üle 40 protsendi, sest paljude kaevanduste sulgemine on turu defitsiiti viinud.

Rauamaagi turul põhinäitajad ei parane

Kaevandushiiud BHP Billiton ja Anglo American on teatanud, et nende rauamaagi tootmine on viimasel ajal veidi kahanenud. Analüütikute sõnul pole see piisav, et ülepakkumist leevendada, vahendab Reuters.

BHP Billiton teatas teisipäeval, et ei suutnud selle majandusaasta jooksul rauamaagi tootmismahtude eesmärke täita. Anglo American vähendas aga Brasiilia terve aasta tootmisprognoosi.

Samas prognoosib BHP Billiton, et järgmise aasta jooksul kasvab nende Austraalia rauamaagi tootmine 7 protsendi võrra. Vasetootmine suureneb aga 5 protsenti.

Pakkumises tekkisid suuremad tõrked eelmise aasta novembris, mil BHP ja Vale omanduses olev jäätmete tamm Brasiilias purunes, mis tekitas riigi ajaloo suurima keskkonnakatastroofi.

Analüütikute hinnangul pole see piisav, et ülepakkumine lõppeks ja hinnad hakkaks tõusma. Varud on jätkuvalt suured ning kaevandajad laiendavad oma tegevust.

Rauamaagi hind langes nädalaga 2,2 protsenti 57,17 dollarini tonnist.

 

 

Vase hind tõusis 0,8 protsenti ja tonn maksis reede lõunaks 4976 dollarit. Tooraine hind tõusis vahepeal ka üle 5000 dollari piiri, mis on kõrgeim tase alates aprillist. Nimelt spekuleerivad investorid, et Hiina ja teiste riikide stimuleerimismeetmed parandavad nõudlust vase järele.

Alumiiniumi hind langes aga 4,3 protsenti 1601 dollarini tonnist. Tina hind langes 0,7 protsenti ja reedeks maksis tonn 17 850 dollarit.

Naftaturu tasakaal ei saabu niipea

Nafta hind langes, sest investorid muretsevad üleliigsete varude pärast, vahendab Reuters.

Tõsi, paljud analüütikud usuvad, et ülepakkumine võiks lühiajaliselt leeveneda. Sellegi poolest on naftavarud suured, mis tähendab, et turu tasakaalustumine võib võtta oodatust kauem aega.

„Narratiiv, et naftaturg jõuab tasakaalu (2016. aasta teises pooles), on seni olnud illusioon,“ ütles UBSi naftaturu analüütik Giovanni Saunovo.

„Pakkumine võib tegelikult tõusta, sest tootmises tekkinud tõrked likvideeritakse ning Lähis-Ida tootmine kasvab. Aasias oodatakse aga nõudluse kasvu aeglustumist.“

Brenti toornafta hind langes nädalaga 2,8 protsenti ja WTI kaotas 2,7 protsenti. Kummagi barrel maksis reede lõunaks vastavalt 45,9 ja 44,33 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind kukkus 1,2 protsenti 442 dollarini tonnist.

Prognoositakse, et Iraagi naftaeksport hakkab pärast kahte kuud uuesti tõusma. USA hindade langemise ning transpordikulude vähenemise tõttu on paljud kauplejad saatnud oma nafta Euroopasse, mis on regiooni varusid suurendanud.

Sellel nädalal teatas USA Energia ja Informatsiooni Administratsioon, et USA nafta- ja naftasaaduste varud kasvasid sellel nädalal 2,08 miljardi barrelini, mis on kõigi aegade rekord.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077