Insenerid pakkusid välja ujuva tuumaelektrijaama idee

Ajal, mil maailmas on kasvanud mure tuumaelektrijaamade ohutuse pärast, on MIT insenerid välja pakkunud uue, ujuva tuumajaama idee, kirjutab Engineering.com.

Maavärinad ja tsunamid on tuumaelektrijaamade jaoks üheks kõrgeimaks ohuallikaks, nagu tõestas mõne aasta eest Jaapanis Fukushimas aset leidnud katastroof. 

Et tulevikus sellist riski maandada, on teadlased ja insenerid välja pakkunud uudse tuumaelektrijaama lahenduse. Selle kohaselt meenutab tuumaelektrijaam ujuvaid nafta- ja gaasiplatvorme, mis on meredel tegutsenud juba aastakümneid.

Ujuva tuumaelektrijaama saaks valmis ehitada laevaehitustehases, misjärel see rannikust umbes kümne kilomeetri kaugusele merele transporditakse ja merepõhja ankurdatakse. Oma toodangut hakkaks jaam maismaale saatma merepõhja rajatud ülekandeliini vahendusel.

Kuigi paljudele võib tunduda, et sellisel moel rajatud tuumaelektrijaama puhul on järgmise katastroofi toimumine vaid ajaküsimus, leiavad idee autorid, et ujuv jaam on tunduvalt ohutum kui tema maismaale rajatud alternatiiv.

Idee algatajate kinnitusel on ujuv jaam disainitud nii, et halvima stsenaariumi korral oleks jahutava merevee saadavus, mis aitaks vältida kütusevarraste sulamist ja radioaktiivse aine vallapääsemist.

Samuti oleks uut tüüpi tuumaelektrijaam tunduvalt paremini kaitstud tsunamide ja maavärinate eest.

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara