Autor: Raigo Neudorf • 31. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tutvu ettevõtluse kasvustrateegia 2020 eesmärkidega!

Valitsus kinnitas täna „Eesti ettevõtluse kasvustrateegia 2014-2020“, mis keskendub suure potentsiaaliga tegevusalade ja kasvuvõimeliste ettevõtete arendamisele ning tootlikkuse tõstmisele.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on tegemist kogu Eesti majanduse keskse strateegiaga järgnevaks seitsmeks aastaks, milles pööratakse tähelepanu kolmele reaalsele väljakutsele Eesti jõukuse kasvatamisel. Need on tootlikkuse tõstmine, ettevõtlikkuse ergutamine ja innovatsioon.

„Seame endale aastaks 2020 üsna ambitsioonikad eesmärgid: kasvatada Eesti Balti- ja Põhjamaade ning Loode-Venemaa start-up keskuseks ja kujundada Eestist sobivaim riik suurkorporatsioonide arenduskeskuste jaoks Euroopas. Seitsme aasta pärast peab Eesti olema üks maailma parimaid riike ettevõtte loomiseks ja arendamiseks,“ ütles Parts.Eesti eesmärk on olla targa majandusega riik. Seetõttu on riigi aktiivsus järgmisel seitsmel aastal esmalt suunatud valdkondadesse, kus on kõige suurem potentsiaal saavutada töötaja kohta suurem tootlikkus.Arengufondi analüüs näitas, et suurima kasvupotentsiaaliga on Eesti majanduses info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, tervisetehnoloogia ja -teenused ning ressursside efektiivsem kasutamine, mille eelisarendamisele riik pühendub. Konkreetsed lahendused ja spetsialiseerumisnišid sektori arendamiseks töötatakse välja ettevõtjate ja akadeemilise sektori tihedas koostöös.Ühe olulise uuendusena keskendutakse strateegias nende ettevõtete vajadustele, kes Eesti majandust enim mõjutavad. Olulise osa Eesti ekspordist ja lisandväärtusest annavad ca 3700 firmat, kellele mõeldes on plaanis luua ettevõtte arenguprogramm. Programmi käigus kaardistatakse konkreetsete äriühingute arenguvajadused tootlikkuse tõstmiseks ning pakutakse professionaalset nõu, analüüsi ja tuge erinevateks tegevusteks.„Endiselt on oluline Eesti inimeste ettevõtlikkusele ergutamine – meil peab olema palju rohkem uuenduslikke ja edukaid firmasid, kes suudavad pakkuda tööd kümnele või enamale inimesele ning oma tooteid ja teenuseid eksportida. Sellele mõeldes soodustame ettevõtetes teadus- ja arendustegevusi,“ lisas Parts.Strateegia tulemusena tõuseb Eesti ettevõtete keskmine tootlikkus töötaja kohta aastaks 2020 80 protsendini Euroopa Liidu keskmisest, eelmisel aastal oli see 67,1 protsenti.Arengukava viivad ellu majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, SA KredEx ja SA Eesti Arengufond koostöös teiste ministeeriumite,  ettevõtlusorganisatsioonide ja erialaliitudega.Arengukava maksumuseks kujuneb 382,25 miljonit eurot, lõplik rakendusplaan valmib jaanuaris 2014.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077