Autor: Ain Alvela • 14. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜs avati fotonäitus elektrimootorite tootmisest

Elektrimootorite ja tuulegeneraatorite valmistaja, tänavu 20. asutamisaastapäeva tähistanud AS Konesko avas Tallinna Tehnikaülikoolis ettevõtte ajalugu tutvustava fotonäituse „Inimesed, elektrimootorid ja metall“.

Mart Hirtentreu, AS Konesko tegevjuht:: „Meie ettevõte saab tänavu 20 aastaseks. Seoses sellega kutsusime kolm fotograafi, Annika Haasi, Aivar Kullamaa ja Erik Riikoja jäädvustama objektiivi vahendusel meie inimeste tööd Koeru ja Põltsamaa tehastes.

Fotograafid jäädvustasid tootmisest uskumatult väljendusrikkaid kaadreid, kus suhtestusid inimesed ja masinate esteetika, keriti traati, lõigati metalli ning lendas sädemeid.“

Näitus on üleval TTÜ fuajeest õppekorpustesse suunduvas koridoris ja jääb sinna aasta lõpuni.

Annika Haas: „Kuna dokumentalistika on mu lemmikžanr, sobis Konesko tehaste siseelu jälgimine ja dokumenteerimine ning lihtsate tööinimestega suhtlemine kaamera vahendusel eriti hästi.“ Annika Haas  (1974) on keskendunud eelkõige lihtsatele inimestele meie ümber, kes pakuvad oma olemisega vahetu ning teesklemata pildi. 12 aastat tegeleb ta Eestis elavate vene vanausuliste elu dokumenteerimisega ning portreteerib Peipsi-äärseid inimesi.

Aivar Kullamaa: „Olen ka ise tehases töötanud ja nii oli suurepärane jäädvustada tehaserahva töid ja tegemisi.“ Aivar Kullamaa (1970) töötab ajakirjades Top Gear, Tervis Pluss ja Kroonika ning on olnud ligi 20 aastat pressifotograaf.

Erik Riikoja: „Nägin Eesti mõistes väga raju ettevõtmist. Tehnilise poole pealt meeldis tuulegeneraatorite ehitus, teiselt poolt aga soojad ja avatud inimesed oma igapäevatööl.“ Erik Riikoja (1982) on vabakutseline reklaamifotograaf, teeb sinna juurde ka portreid ning moodi. Tegutsenud üle 10 aasta, peab ta suurimaks saavutuseks kaastöid moeajakirjale Vogue ja sisekujundusajakirjale AD.

AS Konesko on tegev alates aastast 1992. Algselt mähiti teenustööna elektrimootorite staatoreid. 1998. aastal osteti endine Koeru Autoremonditehas, kus alustati ka lehtmetalldetailide valmistamist. Tegevus koondati Koeru ja mähkimisel võeti kasutusele poolautomaatpingid ning alustati staatorite lakkimist ja mootorite kokkupanekut. 2001 lisandus elektrikilpide valmistamine. Oluline laienemine algas 2003. aastal, kui KCI Konecranes OY lõpetas mootorite valmistamise Soomes ning tõi tootmise Eestisse. Täna annab 46 miljoni eurose aastakäibega Konesko tööd üle 300 inimesele Koerus ja Põltsamaal.

Näitus on üleval TTÜ fuajeest õppekorpustesse suunduvas koridoris ja jääb sinna aasta lõpuni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077